Ja fa temps que els veïns d’alguns districtes de la ciutat denuncien la gentrifcació del seus barris. S’anomena gentifricació al  procés de transformació econòmica, social i cultural d’un barri. Els edificis són restaurats o modificats, se n’incrementa el valor i això acaba fent que els veïns de sempre hagin de marxar. Es tracta d’un fenomen que, segons les entitats veïnals, afecta sobretot districtes com el de Ciutat Vella o l’Eixample i que, en canvi, encara no ha arribat a d’altres. Des del programa ‘El matí de Barcelona’ hem volgut comparar com afecta la gentifricació dos punts de la ciutat ben diferenciats: Ciutat Vella i Sants-Montjuïc.

Els veïns asseguren que un dels principals problemes és l’increment del preu de l’habitatge. A Ciutat Vella, el preu se situa aproximadament en uns 20 euros per metre quadrat. A Sants-Montjuïc, en canvi, és d’uns 16 euros. Només cal fer una ràpida recerca a la xarxa per poder fer aquesta comparativa. Un pis al Born de 48 metres quadrats costa 1.050 euros al mes de lloguer. En canvi, un de 60 metres, de tres habitacions al barri de  Sants, suposa un lloguer mensual de 900 euros.

Ciutat Vella és un dels districtes on és més evident aquest fenomen. Trobar-hi una botiga de tota la vida costa cada vegada més. En barris com el de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera molts dels negocis s’han adaptat a la presència dels turistes i ofereixen, per exemple, la informació dels seus productes i els preus en anglès. Des de l‘Associació de Veïns del Casc Antic denuncien la pressió turística. El seu president, Jordi Papell destaca que el PEUAT ( el Pla especial urbanístic d’allotjaments turístics) recentment aprovat no servirà per recuperar un barri que ha quedat “totalment exposat als turistes”. Assegura que la construcció d’hotels (que havien aconseguit la llicència d’obres abans de l’aprovació) no s’atura. Creu que el govern municipal està sent poc contundent. Papell assegura que la gent jove marxa del barri i que ni es planteja accedir a un lloguer, perquè els preus són “impossibles”.

La situació és una mica diferent al districte de Sants-Montjuïc. Tot i que hi ha barris com el Poble-sec on els veïns sí que denuncien el fenomen de la gentifricació , d’altres com el de Sants, encara se’l miren de lluny. El coordinador del Centre ocial de Sants, Jordi Falcó, diu que “veuen venir la taca d’oli”, però que encara no la noten de ple. Assegura que encara és fàcil trobar comerços de proximitat. Falcó diu que al barri no hi ha gaires hotels i que el que els preocupa més és l’increment d’apartaments turístics.

Escolta aquí les entrevistes:

?