Dilluns, 15 de maig, va començar la campanya anual de vigilància dels nivells d’ozó troposfèric. La campanya s’allargarà fins al dia 15 de setembre.
Mercè Rius, directora general de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya, ha explicat a ‘El matí de Barcelona’ que l’ozó és un contaminant secundari que es genera sobretot en l’època càlida, quan coexisteixen òxids de nitrogen i compostos orgànics volàtils amb una insolació i temperatura elevades. Les activitats humanes són les que emeten els principals compostos precursors de l’ozó.
Precisament, la ciutat de Barcelona i l’entorn metropolità són una font molt important d’aquests precursors, que viatgen terra endins i impliquen que sigui a l’interior del país – en comarques com Osona- on s’assoleixen els nivells màxims d’aquest contaminant.
Fins al 15 de setembre el Departament de Territori i Sostenibilitat proporcionarà informació pública dels nivells d’immissió per tal que les administracions i els ciutadans puguin adoptar les mesures de prevenció adients en cas de superació d’algun llindar. També informarà de la predicció de les superacions dels llindars d’informació (180 micrograms per metre cúbic en una hora) o bé d’alerta (240 micrograms per metre cúbic ) de cada municipi, i es faran avisos preventius en cas de previsió de nivells elevats.
Com ens afecta l’ozó?
L’ozó pot provocar diversos efectes adversos a la salut quan se superen determinats nivells i segons la durada de l’exposició a aquest gas. Se sol manifestar en forma de tos, irritacions a la faringe o al coll, als ulls, dificultats respiratòries o disminució del rendiment. Les persones que pateixen malalties cardíaques o de l’aparell respiratori, els nadons, els nens en edat preescolar i les embarassades són els col·lectius més vulnerables. Com a mesura preventiva es recomana no realitzar esforços físics notables a l’exterior sobretot a les hores centrals del dia.
On podem consultar les dades d’aquest contaminant?
A través del web de qualitat de l’aire, on es poden consultar les dades de la darrera hora de les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) i els mapes de qualitat de l’aire i previsió.
A través de l’aplicació mòbil Aire.Cat o bé seguint la informació publicada a Twitter a través de @mediambientcat, amb l’etiqueta #ozó2017.
A continuació podeu escoltar l’entrevista a Mercè Rius, emesa a ‘El matí de Barcelona’, de betevé 91.0 fm: