L’operació antiterrorista a Barcelona que ha acabat amb 17 detencions se suma a una llista de qüestions que han portat la seguretat al primer lloc del rànquing de preocupacions dels barcelonins en només sis mesos al Baròmetre municipal. Imma Viudes, portaveu del sindicat de Mossos SAP-FEPOL, ha explicat que aquestes detencions “són un indicador clar que tenim un escenari diferent i que s’ha d’invertir en seguretat“. Ha afegit també que “no tenim un perfil clar de gihadista, van canviant” i per això demana que hi hagi inversió en formació i prevenció.

Pel que fa a la sensació de seguretat, Xavier Torrens, professor del Màster en Prevenció de la Radicalització de Universitat de Barcelona, recomana que hi hagi agents dels mossos visibles als 10 llocs més emblemàtics de la ciutat, com fan a París i Nova York, per motius “dissuassoris”.

y

Torrens assegura que Espanya és el tercer estat occidental amb més víctimes mortals per terrorisme gihadista i “no s’ha pres consciència d’aquest problema”.

Furts a diferents capitals europees

Un altre dels aspectes que generen inseguretat és el dels furts o petits robatoris. Per Viudas, els responsables d’aquests furts estan altament professionalitzats  i viatgen per diferents capitals europees.