El 2 de febrer és la Candelera, un dia que s’escau exactament 40 dies després de Nadal. Aquesta data commemora la presentació de Jesús al temple de Jerusalem i la purificació de Maria, un ritu en la tradició jueva basat en l’oferta i benedicció de candeles de cera.

La tradició marca que la Candelera és el dia per desmuntar el pessebre, el moment en el qual es pot donar per finalitzat el cicle de Nadal. Fins fa poc a les esglésies es recreaven processons amb candeles enceses, se’n encarregaven dones, sobretot les que havien estat mares feia poc.

Refranys de la Candelera

El 2 de febrer cau a l’equador de l’hivern i és, per tant, una data indicada per preveure com serà el temps del que resta d’hivern. El refranyer català conté nombroses dites que pretenen fer pronòstic del temps de les pròximes setmanes basant-se en les condicions meteorològiques del dia de la Candelera. La més popular és la que diu que “Si la candelera plora, l’hivern ja és fora“, i que “Si la candelera riu, l’hivern és encara ben viu”.

Si seguíssim al peu de la lletra aquest refrany, aquest 2 de febrer costaria saber realment si la Candelera plou o riu. Tècnicament ha començat plovent, ja que poc després de la mitjanit encara ha plogut una mica a Barcelona, però acabarà rient, perquè les clarianes que han començat a treure el nas a mig matí continuaran estenent-se a la tarda. Fer previsió del que queda d’hivern, per tant,  enguany seria de difícil pronòstic a partir del refranyer.

El refranyer popular  conté dites per a tots els gustos, algunes que fins i tot són ben poc comprometedores com aquell que diu que  “Tant si plora, com si riu, l’hivern encara és viu”,  o bé d’altres que no acostumen mai a fallar “Plourà o no plourà (per la Candelera) l’hivern s’acabarà”.

Sigui com sigui, els models meteorològics a curt i mitjà termini anuncien uns dies moguts a Barcelona i al conjunt del país, amb diverses opcions de veure neu en cotes relativament baixes i amb temperatures que com a mínim durant una setmana estaran clarament per sota el que seria habitual per a les dates. Més enllà els mapes estacionals anuncien un febrer normal o lleugerament més fred de l’habitual a Catalunya i clarament més plujós o nevós de l’habitual. El març podria portar-nos temperatures més suaus però encara força pluja.

El dia de la marmota

L’equivalent americà de la Candelera pel que fa a la meteorologia és el dia de la Marmota, un mètode emprat pels grangers per preveure la data de finalització de l’hivern. Es basa en l’anàlisi del comportament d’una marmota quan acaba la hivernació el dia 2 de febrer. Si quan surt no veu la seva ombra, l’hivern s’acabarà aviat; si, per contra, fa sol i la veu, torna a entrar al cau i això significa que l’hivern encara s’allargarà durant sis setmanes més.

A @btveltemps hem sortit a comprovar en directe si la Candelera plorava o reia: