Les darreres setmanes hem conegut diversos episodis en què la llibertat d’expressió s’ha vist qüestionada en el món de l’art i la cultura. Primer, ARCOMadrid retira unes imatges pixelades de presos polítics espanyols un dia abans de la inauguració de l’exposició. Pocs dies després, el Tribunal Suprem condemna a tres anys i mig de presó el raper Valtonyc per injúries a la Corona i enaltiment del terrorisme per les lletres de les seves cançons. I el raper Hasel espera sentència també per haver fet  tuits i cançons sobre  la corona.

Mobilitzacions ciutadanes per Valtonyc, Hasel i la llibertat d’expressió

La condemna al raper Valtonyc va generar diverses mobilitzacions ciutadanes. També  el Consell de la Cultura de Barcelona va fer públic un manifest en què lamentava la condemna i la considerava part d’una “virulenta espiral de censura”i repressió. En clau política, el PDeCAT va demanar a l’alcaldessa, Ada Colau, que  exposés l’obra a Barcelona. 

Tot això ha posat en alerta organismes, grups i associacions culturals que denuncien “una vulneració de drets i una persecució judicial a rapers, periodistes, tuitaires i artistes en els últims anys”. Una trentena de festivals de música han decidit programar Valtonyc de forma solidària.

En parlem amb el crític d’art Ricard Mas, Marta Martínez, membre de la plataforma No Callarem, i Jordi Herreruela, director de festival Cruïlla BCN. Escolta-ho aquí.