El fred intens de bona part del novembre i el desembre, combinat amb la suavitat tèrmica de  les darreres setmanes han fet que, des de fa uns pocs dies, ja es vegin les primers ametllers florits a Barcelona, sobretot a les zones elevades de la ciutat i cap a la solana de Collserola.

A l’interior de la ciutat és un arbre força rar –no sol plantar-se com a arbre ornamental- però sí que hi ha alguns indrets on se’n poden veure d’isolats. Això passa, per exemple, a l’interior del Parc de les Rieres d’Horta, al Parc de Monterols, al turó del Carmel o a prop de Sant Andreu de Palomar, entre d’altres.


Sergi Corral, biòleg i observador meteorològic a Sant Andreu, segueix des de fa alguns anys l’evolució de les flors d’uns exemplars particulars, visibles des del carrer , a prop de l’estació de Sant Andreu Comtal. La floració d’aquests arbres s’ha produït enguany entre els dies 21 i 23 de gener, força abans de l’any passat, que van fer-ho entre els dies 1 i 3 de febrer. El 2016, en canvi, les flors van fer acte de presència entre els dies 22 i 24 de gener.

Veure ametllers florits al gener no és ni de bon tros excepcional a la costa, fins i tot alguns anys pot passar durant el mes de desembre. Convé recordar que la floració dels arbres és un procés complex, ja que no depèn d’un sol factor ambiental, i està lligada també a la longitud del dia. L’arribada d’uns quants dies seguits de temperatures elevades –tal com ha passat enguany- pot accelerar-ho, però hi ha moltes espècies que prèviament -abans de florir- necessiten acumular un determinat nombre d’hores de fred per iniciar el desenvolupament. En el cas de l’ametller aquest llindar del “fred” s’estableix habitualment per sota de 7 ºC.

Aquest 24 de gener també s’ha vist la primera flor d’ametller a l’Observatori Fabra, a 400 metres d’altitud.

A ‘El matí de Barcelona’ hem visitat els ametllers de Sant Andreu, a continuació podeu veure’n també les imatges enregistrades en directe per @btveltemps: