Un 70 % dels refugiats que arriben a Barcelona veuen denegada la seva petició de l’estatus de refugiat i això els fa quedar en situació d’irregularitat, quan ja fa anys que estan integrats a la ciutat, segons explica Ignasi Calbó, coordinador del pla ciutat refugi de l’Ajuntament de Barcelona. El mes de gener el SAIER va atendre 1.117 persones, un 20 % més de refugiats que el mateix mes de l’any anterior.

L’estat espanyol denega un 70 % de les peticions d’estatus de refugiat a les persones refugiades que estan a Barcelona, segons ha explicat avui Ignasi Calbó, coordinador del pla ciutat refugi de Barcelona.  El mes de gener el SAIER (Servei d’Atenció als Immigrants, Estrangers i Refugiats)  va atendre 1117 refugiats, un 20 % més que el mateix període de l’any anterior. En total, l’any 2017 aquest servei va acollir 4.405  persones i Calbó creu que aquest any es multiplicarà exponencialment la presència d’immigrants a la ciutat.

L’estat no informa del número de refugiats

Calbó afegeix que l’estat “no està informant del número de refugiats que entren a Espanya” i que “la coordinació és un desastre”, però que les ciutats tenen una responsabilitat important a l’hora d’acollir i proporcionar serveis a aquestes persones que entren. Calbó ho ha explicat a ‘El matí de Barcelona’, en una conversa amb Agus Morales, periodista i autor del llibre ‘No somos refugiados’ i director de la revista ‘5W’, i David Zorrakino, periodista i coordinador de diferents projectes humanitaris a Grècia, un any després de la gran manifestació pels drets de les persones migrades a Barcelona.

Les illes gregues són una presó oberta

Segons Zorrakino, les illes gregues s’han convertit “en una veritable presó oberta”, és molt difícil fugir d’allà i els joves ho intenten amagats en contenidors d’escombraries en grans vaixells per anar a Atenes, i hi ha morts diàries també per això. Agus Morales explica que la  frontera de Melilla és la segona més mortífera de tot el món i que  “no en parlem, hi ha criminalització a nivell europeu”. “S’han externalitzat les fronteres a països que no respecten els drets humans”.

Podeu escoltar aquí la conversa sencera sobre l’estat actual de la crisi de refugiats a Europa i el món.