L’episodi de pluja i neu de divendres va deixar força aigua a Barcelona – entre 40 i 50 litres de mitjana-, també  a nombroses comarques del centre de Catalunya i a l’entorn del litoral i prelitoral central. La precipitació va caure  amb certa abundància a les capçaleres del Llobregat, el Ter i el Freser, majoritàriament en forma de neu.

Malgrat que aquesta ha estat la segona vegada aquest mes de gener que els Pirineus i el Prepirineu Oriental es veuen beneficiats per la pluja i la neu, els efectes han estat poc notoris pel que fa a l’increment de les reserves d’aigua als embassaments. Això és degut, possiblement, al fet que la precipitació ha caigut en bona mesura en forma de neu, i perquè la sequera acumulada dels darrers mesos afavoreix que el sòl -i els aqüífers- interceptin part de la precipitació caiguda abans d’arribar als rius.

L’episodi de divendres no ha estat suficient per fer pujar els embassaments de forma evident, però sí que ha tallat la dinàmica negativa dels darrers dies i ha aportat 2 hm3 d’aigua, segons va informar diumenge l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA):


Els darrer cop que va ploure de forma abundant a les capçaleres dels rius de les conques internes va ser el 7 de gener, jornada en la qual es van recollir també més de 50 litres, però tampoc no es va notar gaire en forma d’increment de les reserves dels pantans ni del cabal dels rius:

La sequera ve de lluny, convenen uns quants episodis més com els que hem viscut aquest mes de gener per anar incrementant les reserves. La pluja no ha solucionat la sequera, però sí que suposa un bon respir per als boscos i sembrats, els més beneficiats per les precipitacions.

La previsió meteorològica anuncia el pas d’un front dijous que podria tornar a regar sobretot les comarques del nord-est i els Pirineus. El febrer començarà amb més fred i amb cert dinamisme, una bona notícia de cara a la possibilitat que arribin més episodis de precipitació a mitjà i llarg termini.

Actualment els embassaments de les conques internes es troben al 44 % de capacitat, 15 punts per sota que ara fa un any.