Ja gairebé no queden clients que preguntin només pel tendre, el sec el semi i el fresc, el formatge és un producte en alça que obliga els comerciants a buscar novetats en un sector amb un gran potencial per créixer. Un exemple és aquesta parada del Mercat de Sants en què la Mari Carmen Miró, carnissera reconvertida en experta en formatges, en dispensa fins a mig centenar de varietats.

El seu producte estrella és un formatge de cabra de règim, baix en sal i baix en greix, del qual en ven vuit peces de 4 kg cada setmana, però empesos sobretot per les ganes de tastar noves propostes per part de la gent jove han apostat per especialitats de Bèlgica, Itàlia, França, Anglaterra i Suïssa.

Sense lactosa

El país helvètic és precisament productor d’un altre tipus de formatge molt demanat, sense lactosa i sense gluten, que no conté el sucre de la llet pel seu tipus de curació. Altres propostes també molt sol·licitades són l’asiago, formatge de pasta premsada cuita elaborat amb llet de vaca a les regions del Vèneto i Trentino; el Cahill’s Porter, especialitat irlandesa que incorpora cervesa negra, i el pecorino amb trufa, un formatge d’ovella italià.

Escolta aquí el reportatge que n’hem fet: