“Això no pot seguir així. Barcelona no s’ho mereix. Barcelona és de tothom, un espai de convivència.”. Així de contundent s’ha mostrat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en declaracions de la premsa després de la reunió d’aquest dissabte al matí al Centre de Coordinació Municipal. “Apel·lo a tota la ciutadania perquè cuidem la nostra ciutat” ha sentenciat.

L’alcaldessa ha reclamat que no es poden repetir incidents com la nit passada, els més violents dels més viscut aquests dies. “Durant la nit vam viure moments molts greus, hi va haver moments de violència que no volem a la nostra ciutat”, ha dit Colau, que ha afirmat que a part de cremar-se contenidors, la nit passada s’han vist altres destrosses més grans, com l’aixecament de paviments.

Colau ha volgut recordar que malgrat els incidents, al llarg del dia es va viure una jornada de mobilitzacions per la vaga “massives, democràtiques, exemplars i pacífiques” en la qual van moure centenars de milers de persones sense cap incident.

“Dins d’aquesta situació tan complicada. Vull valorar els serveis municipals”. L’alcaldessa ha agraït l’esforç que està fent els professionals dels serveis públics perquè la ciutat recuperi la normalitat cada matí. Colau ha destacat la feina dels bombers, neteja i la Guàrdia Urbana.

“Són de procèdencies molt diferents, però, bàsicament, gent d’aquí”

Per la seva banda, Albert Batlle, tinent alcalde de Seguretat, ha fet una crida a la calma i la serenitat. Ha condemnat absolutament els violents i demana confiança en els servidors públics. Batlle ha afirmat que la gent que provoca els aldarulls “són de procedències molt diverses, però, bàsicament, gent d’aquí. Hi ha un nucli molt violent, alguns emparats en ideals molt nobles, que hem d’aïllar. L’independentisme és majoritàriament un moviment pacífic, però a dins hi ha nuclis molt radicalitzats i, sovint, d’aquí a la violència només hi ha un pas i s’ha creuat massa sovint.”

En aquest sentit, betevé ha pogut parlar amb alguns dels encaputxats que participen en els aldarulls. Diverses persones que, sota la caputxa i mantenint-se en l’anonimat, expliquen les motivacions que els han portat a actuar així.

Més de 300 contenidors cremats

Janet Sanz, tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat ha valorat els desperfectes que hi ha hagut a la ciutat aquests dies. Ha afirmat que aquesta última setmana s’han cremat més de 1.000 contenidors a la ciutat, 300 aquesta nit passada.

A més, Janet Sanz ha assegurat que els valor dels desperfectes durant tots els dies de protestes ja supera el milió i mig d’euros. I ha demanat paciència a la ciutadania afirmant que cada vegada és més difícil reposar àgilment els desperfectes que hi ha, perquè l’Ajuntament comença a tenir problemes d’estocs.

Segons informa el consistori, s’han destinat aquesta nit 60 equips i 140 operaris per retirar la runa i el mobiliari urbà destrossat, sobretot, a la Via Laietana i la plaça Urquinaona, epicentre dels disturbis de divendres a la nit. Les destrosses causades en els violents aldarulls han provocat a més, que tres carrers es trobin tallats al trànsit, segons informa la Guàrdia Urbana. Els carrers tancats a la circulació són la Via Laietana, el passeig de Gràcia i la Gran Via, entre el carrer Aribau i el passeig de Sant Joan.