El xef Carles Abellán i el seu equip van obrir fa tres mesos el Bar vint-i-quatre, nou projecte gastronòmic on abans tenien el Tapas 24, a la cantonada de l’avinguda Diagonal amb Tuset. Ara busquen cambrers per treballar-hi, però a l’oferta de feina especifiquen que han de ser professionals “de més de 50 anys”.

Abellán confirma que no està sent fàcil però que insisteixen en aquest perfil: “A casa nostra tenim l’experiència de treballar amb gent més gran i ara que s’han jubilat els trobem molt a faltar. Tenen una manera de fer i de saber estar que costa molt de trobar”. Un exemple n’és el Miquel Cerón, qui des de fa 25 anys treballa al Tapas 24 de Diputació: “Fa 25 anys que estic a l’empresa. Han estat uns anys fantàstics, que ho sàpiga qui ho ha de saber. M’ho he passat molt bé!”.

“Els joves no li troben la gràcia a l’ofici de cambrer”

Una passió per la feina que, segons Cerón, els candidats més joves no acaben de compartir: “Hi ha de tot però molt jovent prioritza la vida a guanyar diners. Tenen ganes de treballar, però el just per cobrar a final de mes. No li troben la gràcia a l’ofici!”. Com a veterà sap molt bé quines aptituds ha de tenir un bon cambrer i destaca el caràcter: “A portar una safata es pot ensenyar, però el que no es pot ensenyar és el caràcter! S’ha de tenir gràcia! Jo a molts candidats els demano que m’expliquin un acudit!”.

“No sé com gestionarem la jornada de 37,5 hores”

Abellán reconeix que les jornades maratonianes que el sector ha normalitzat durant dècades també n’expliquen la desafecció: “Ara volen implementar la jornada de 37,5 hores. No sé com ens ho farem però suposo que ajudarà a fer la feina més atractiva”. Afegeix que ell no n’és gens partidari: “A banda de que costarà que surtin els números, els que volem fer cuina tradicional sabem que requereix moltes hores de xup-xup i no sé com ho quadrarem tot”.

“Creixerem! Tenim ganes i, sobretot, tenim equip!”

Tot i les dificultats per trobar personal, el xef ja té en ment altres projectes: “Creixerem! Tenim idees, ganes i sobretot ara tenim equip!”. Abellán es va arruïnar durant la pandèmia i va haver de tancar molts dels seus negocis. Només van sobreviure el Tapas 24, el Bar vint-i-quatre i Casa Natalia a Formentera, projectes que ha traspassat al seu equip de confiança i als quals ara només assessora gastronòmicament.

La carta del Bar vint-i-quatre inclou opcions per a totes les franges horàries. Des d’esmorzars de forquilla fins a platets per compartir a l’hora de dinar i sopar com el tàrtar de tomàquet, l’albergínia a la brasa amb miso, l’escalivada amb sardina i clàssics com l’icònic biquini de la casa, l’amanida russa, la rubia gallega, el lluç a la romana i el flam cremós de vainilla de Tahití.

Comparteix a: