Els tècnics baixen als pous per netejar, identificar i senyalitzar tots els serveis elèctrics, separar-ne els circuits i protegir-los perquè no es facin malbé. També hi apliquen un tractament ignífug, per evitar incendis. Abans, cal revisar la trapa d’accés i l’escala que hi baixa, a més de ventilar la instal·lació i assegurar-se -amb un detector de gas i d’absència d’oxigen- que s’hi pot treballar. No s’hi fan obres, però per entrar-hi s’ha d’obrir la trapa del carrer i posar-hi un trípode per penjar-se’n. Per tant, algunes d’aquestes intervencions comporten talls de trànsit i, per això, es fan sempre en cap de setmana i treballant-hi les 24 hores del dia.

Aquest cap de setmana, la revisió afecta 15 d’aquests pous elèctrics situats al passeig de Colom i l’avinguda del Marquès de l’Argentera. Estan a una distància aproximada de 100 metres l’un de l’altre. L’obertura de les trapes ha obligat a desviar la circulació d’autobusos al carril central que normalment hi tenen reservat.

Aquest tipus d’infraestructura elèctrica subterrània és de les primeres que es van construir a Barcelona, als anys 30 del segle passat. Aquesta línia de mitjana tensió baixa des de la plaça de Sants fins a la d’Espanya i, des d’allà, discorre per l’avinguda del Paral·lel fins a la plaça de les Drassanes, on enllaça amb la plaça del Portal de la Pau (d’allà en puja un ramal per la Rambla) i continua pel passeig de Colom, el d’Isabel II i l’avinguda del Marquès de l’Argentera fins a la Ciutadella.

En tot aquest recorregut hi ha els 116 pous que permeten als tècnics baixar i accedir als empalmaments de les línies d’11 i 25 kV. D’aquesta manera, el trajecte queda dividit en trams i així, si hi ha cap avaria, no afecta tota la línia. Això sí, cal mantenir en bon estat aquests pous on hi ha els empalmaments. És el que estan fent els tècnics que baixen a treballar-hi, sense haver de tallar en cap moment el subministrament a la xarxa, atès que el tipus d’operacions que hi duen a terme no comporten tallar cap línia. Endesa ha invertit 1,2 milions d’euros durant els darrers quatre anys per revisar aquests pous.