Es fa fosc... i la Rambla s'il·lumina. Tant amb els llums dels fanals com amb els de les joguines fluorescents que ofereixen els venedors ambulants. Els xiulets i els helicòpters lluminosos són objectes que atrauen turistes i sobretot els més petits, però segons l'Ajuntament la seguretat d'aquestes joguines és mínima. Són peces que es venen de manera il·legal, que no passen cap control de seguretat i de les quals es desconeix qui és el fabricant. Afegeixen, a més, que no passen cap control d'higiene. MERCÈ HOMS, regidora de Ciutat Vella "Com que és una venda ambulant ens fa pensar que poden ser objectes que es guardin en indrets com clavegueres o altres indrets com també passa amb altres coses de venda ambulant. Per tant des del punt de vista de sanitat i salubitat no serien convenients en aquest sentit." MÍRIAM MIJAN "Jo tinc un nen de 3 anys i s'ho fiquen tot a la boca. Jo no sé on va a parar aquesta joguina quan han de recollir, no sé on ho guarden". EUGÈNIA OLARTE "Les joguines no es compren al mig del carrer. Hem d'anar a una botiga i veure com són aquestes joguines, provarla i ja està. Però al carrer no es compren les joguines". Des de l'Ajuntament de Barcelona s'ha engegat una campanya informativa per evitar la compra d'aquests artilugis al carrer. Es penjaran cartells i es repartiran tríptics al districte de Ciutat Vella. Des del mes de gener l'Ajuntament ha interposat fins a 65.600 denúncies contra la venda ambulant amb sancions d'un màxim de 500 euros i els decomisos de la mercaderia. El lema de la campanya és "Les joguines segures no es compren al carrer" i està en cinc idiomes: català, castellà, anglès, francès i alemany. WAYNE HARRIS "Pot ser divertit, però evidentment pot tenir plàstics nocius per als nens." Els comerciants de la zona i els paradistes de la mateixa Rambla també col·laboraran amb la campanya repartints els tríptics als clients.

Qui no ha passejat mai per la Rambla i s’ha trobat home que llança cap al cel una especie d’helicòpter volador amb llumetes o un altre que xiula d’una manera molt peculiar? Però aquestes joguines, que es venen de manera il·legal als carrers més concorreguts de Ciutat Vella, no disposen de cap tipus de garantia. Un bon exemple són els xiulets: uns objectes de 18 mil·límetres que es posen sencers a dins la boca i que no passen cap tipus de control higiènic.

És per això que l’Ajuntament ha impulsat una campanya per evitar que la gent compri aquest productes. Segons ha explicat la regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, es tracta d’alertar que aquests productes poden haver estat emmagatzemats entre deixalles o dins les clavegueres. Fins i tot, els venedors els poden haver dut amagats a les sabates o dins la roba interior.

La campanya, que arrencarà en els pròxims dies, consisteix a repartir tríptics i penjar cartells als comerços de la Rambla, la plaça Reial, l’avinguda de la Catedral, la del Portal de l’Àngel i el Born per conscienciar la gent de les poques garanties sanitàries i de seguretat que ofereixen els productes que es venen de manera il·legal al carrer.

Tant els cartells com els tríptics s’han editat en cinc idiomes: català, castellà, anglès, francès i alemany per tal d’alertar i advertir també els turistes perquè no comprin aquestes joguines.