Les entitats i veïns del Gòtic creuen que l’acord de bones pràctiques signat entre l’Ajuntament de Barcelona i les dues associacions oficials de guies turístics (AGUICAT i APIT) tindrà molt poc impacte real al barri. Afirmen que el codi és una declaració de bones intencions i que encara no té cap tipus de normativa. A més, consideren que per resoldre els problemes de la massificació turística a barris com ara el Gòtic calen mesures més globals.

No canviarà la realitat del barri

La presidenta de l’Associació de Comerciants i Veïns del Carrer Avinyó, Teresa Caja, considera l’acord “paper mullat” i no confia que canviï la realitat que hi ha al barri. “El que fan és signar amb els que ja feien bones pràctiques, però i la resta? Aquests són els que normalment molesten amb grups més nombrosos i guions que s’allunyen de la realitat”, afegeix Caja.

“Necessitem que vinguin menys turistes a la ciutat”

L’AV Barri Gòtic tampoc confia gaire en l’efectivitat de l’acord. “És una declaració de bones intencions que no té cap aplicació normativa“, comenta Martí Cusó, de l’AV Barri Gòtic. L’entitat considera que el problema és “la quantitat de turisme i el model econòmic que té la ciutat”. “Necessitem que vinguin menys turistes a Barcelona, perquè el volum actual és incompatible amb la vida en alguns barris, com per exemple el Gòtic”, afirma l’associació veïnal. Els veïns del Gòtic van ser els primers a posar el crit al cel davant l’allau de turistes per Setmana Santa.

Segons les entitats, el barri està tan ple de turistes que per molt que es regulin i limitin els grups els problemes de massificació continuaran. “Són mesures de maquillatge, que no diem que no siguin benvingudes, sobretot si van acompanyades de normatives, però no ataquen el problema d’arrel”, comenta Cusó.