El nou saló Tomorrow Mobility s’estrena compartint espai i objectius amb la Smart City Expo i el Puzzle X. És un nou espai en el qual es poden veure de primera mà algunes de les solucions més sostenibles pel que fa a la mobilitat futura de les ciutats. Les novetats presentades mostren que l’ús del vehicle autònom s’imposarà, tant pel que fa a les tasques de neteja, com el transport o la dinamització del comerç local.

El Robo City és un robot modular que es pot transformar en diferents vehicles

Vehicles autònoms i modulars

El Robo City, de l’empresa amb seu a Frankfurt EDAG i amb més de 500 enginyers treballant a les seves oficines de Barcelona, ens presenta el seu vehicle autònom i modular. El cap tractor pot fer feines de neteja amb el seu braç mecànic i el seu compartiment per destriar les diferents fraccions de la brossa que va trobant al carrer. Però aquest és només un afegitó més: els mòduls poden transformar el robot en un cotxe, un autobús o un vehicle de transport de mercaderies.

Segons el director d’aquest vehicle, Jordi Shaefer, el CityBot “porta el concepte de ‘sharing’ a un altre nivell. El problema de les ciutats és que no hi ha lloc, els carrers són limitats, però aquest vehicle sempre està circulant i el pot compartir tothom. El gestor de la xarxa pot optimitzar els fluxos de trànsit perquè tots els vehicles es regeixen amb el mateix algoritme.

És com un sistema sanguini, sempre tens la mateixa quantitat de vehicles i depèn del moment pots triar que fa el vehicle, si vols transportar gent, paquets o fer neteja.””
Jordi Shaefer, director de vehicle complet d’EDAG

Transport autònom de kilòmetre zero com a resposta a Amazon

Un altre vehicle que ens pot facilitar la mobilitat ens arriba de Delivers.ai. Aquesta espècie de gran nevera amb rodes disposa de conducció autònoma i està especialment dissenyada per entregar comandes de petits comerços a una distància aproximada d’un kilòmetre, també coneguda com a última milla. La idea és que el petit comerç local disposi d’una solució econòmica per poder realitzar enviaments als clients i poder lluitar amb millors condicions amb grans empreses com ara Amazon.