Els pescadors del Port de Barcelona s’han sumat en bloc aquest divendres a la vaga del sector. L’aturada es fa per protestar contra la limitació de captures que proposa la Unió Europea al Mediterrani fins al 2025 i s’hi han sumat totes les confraries de Catalunya. A la confraria de Barcelona temen que aquestes restriccions els condemin a desparèixer. De fet, actualment al Port només hi treballen una vintena de barques de pesca, quan als anys 80 n’eren un centenar.

El motiu de la protesta és que Brussel·les imposa una reducció del 40 % de les captures en un marge de cinc anys a comptar des del 2020. Això vol dir que les captures s’haurien de reduir gairebé a la meitat a partir del 2025. “Seria la desaparició del sector”, alerta José Antonio Caparrós, armador del Port de Barcelona.

Pescadors en vaga al Port de Barcelona

La meitat de la flota d’arrossegament, en perill

Segons el govern català i els pescadors, la mesura podria suposar la desaparició de la meitat de la flota d’arrossegament catalana. Per això, la Generalitat vol que l’objectiu de la reducció de la captura s’ampliï fins al 2030 i ha mostrat el suport a l’aturada. La vaga es fa coincidint amb una trobada del sector a Brussel·les.

Cartell d’adhesió a la vaga al Port de Barcelona

El president de la Federació de Confraries de Catalunya, Antoni Abad, no descarta que hi hagi més accions, si bé espera que la vaga d’aquest divendres “serveixi d’alguna cosa”. Deixa clar que volen “complir amb els objectius de Brussel·les”, però exigeixen “més temps per poder arribar-hi”. Explica que en els últims 20 anys, s’ha perdut la meitat de la flota pesquera catalana, que ha passat de 1.382 embarcacions a 726. I 218 són barques d’arrossegament.

Barques de pesca aturades al Port de Barcelona

Ara mateix prop del 70 % de les embarcacions d’arrossegament del Mediterrani són catalanes i valencianes, per la qual cosa els governs d’ambdues comunitats autònomes s’han aliat amb el sector per defensar un canvi de reglament. Catalunya i València defensen mesures alternatives com la creació de noves reserves marines o la reducció de captures de peixos petits.