Dimecres de la setmana passada, diversos representants de partits polítics es van reunir amb la direcció de Telefónica a Catalunya per parlar sobre el conflicte laboral entre empresa i treballadors, que es va iniciar amb una vaga de fam per denunciar dos acomiadaments com a conseqüència de baixes per malaltia. En la trobada hi van participar diputats de quatre partits polítics: David Fernàndez, de la CUP, David Companyón, d’ICV-EUiA, Ferran Pedret, del PSC i Oriol Amorós, d’ERC. Els quatre representants parlamentaris van arrencar el compromís de la direcció de Telefónica de no executar més acomiadaments per malaltia. La readmissió de Marcos Andrés Armenteros, però, va ser un punt que l’empresa no va negociar i en el qual van deixar ben clar que “no hi havia marxa enrere”. Ara bé, membres de la multinacional van reconèixer, segons han afirmat David Fernandez (CUP) i David Companyón (ICV-EUiA), que els dos acomiadaments per baixes eren improcedents.


Tot i el resultat de la reunió, que el mateix Marcos ha valorat com a positiva, els treballadors tornaran a iniciar una vaga de fam coincidint amb el Mobile World Congress, ja que el motiu de la protesta ha deixat de ser la demanda de readmissió del treballador per convertir-se, segons ell mateix, en una “lluita simbòlica” en defensa dels drets dels treballadors i contra de la precarietat laboral. La vaga de fam, en la qual participaran 15 homes i dones de la plantilla de Telefónica (entre els quals hi ha treballadors de la plantilla, d’empreses subcontractades i també persones prejubilades) començarà dissabte, 23 de febrer, uns dies abans del congrés de telefonia mòbil i s’allargarà fins que finalitzi. L’objectiu d’aquesta segona vaga de fam no només és la readmissió de l’empleat, sinó que Telefónica aturi la situació de progressiva precarització laboral dels treballadors. Per això els sindicats demanen aquesta vegada que es limiti la subcontractació i que els treballadors que pertanyen a empreses subcontractades tinguin sous equiparables als que estan directament contractats per la multinacional.


Durant tota la setmana que ve es convocaran diverses protestes a les portes del Mobile World Congress, així com flaixmobs i xerrades en col·laboració amb altres col·lectius i organitzacions socials. A diferència de la vaga de fam anterior, que es va allargar 23 dies, en aquest cas els treballadors estaran cinc dies sense menjar i sota control mèdic en una protesta que, en aquest cas, vol denunciar el que, segons Marcos Armenteros, “són acomiadaments que no tenen marxa enrere perquè volen estendre la por entre els treballadors de Telefónica”.