Vaga funcionaris 12 desembre

Aquesta informació es troba actualitzada aquí:

Aquest dijous 29 de novembre s’ha convocat una nova vaga unitària del sector públic amb una manifestació on s’hi han sumat sindicats de l’ensenyament públic, de la salut i de l’Administració pública. Han fet una crida a la vaga per aquest dijous 29 de novembre, per exigir la fi de les retallades i uns pressupostos socials a la Generalitat.

Manifestació a plaça de la Universitat (12 h)

Professionals dels tres sectors faran una manifestació unitària que començarà a les 12 h a la plaça de la Universitat i que es dirigirà cap a les portes del Parlament. Aquesta protesta coincidirà, a més, amb la vaga dels centres d’atenció primària, convocada entre el 26 i el 30 de novembre, i és la que inicialment van convocar els sindicats de l’ensenyament públic. També s’hi han acabat sumant el col·lectiu estudiantil de les universitats, avançant la vaga al dia 28.

Els representants sindicals han criticat que les retallades aplicades durant la crisi s’han convertit en “ordinàries” i que no s’han retirat malgrat la recuperació de l’economia. El portaveu de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), Marc Casanovas, ha justificat que la vaga es fa per “pura dignitat” i per posar damunt la taula les reivindicacions d’aquests sectors públics aprofitant el període de tramitació de pressupostos.

Vaga 29 de novembre educació, salut i administració publica

Aturades a educació, sanitat i funcionaris

Les aturades duraran tot el dia als centres educatius i sanitaris i serà parcial, de dues hores (12-14 h), en la resta de l’Administració pública catalana.

Les reinvidicacions de professors, professionals de la salut i funcionaris

  • L’educació, “infrafinançada”

El representant d’USTEC-STEs, Ramon Font, ha exigit al govern i les forces polítiques capacitat per tirar endavant un pressupost més social, en què s’inclogui la contractació de 7.200 professors nous. Font ha demanat que el pressupost posi fi a l'”infrafinançament de l’ensenyament”. El representant de la Secció d’Ensenyament de la CGT, Pedro Mercader, ha lamentat la “cronificació” de les retallades i ha recordat a la Generalitat que pot augmentar la inversió en educació encara que no aconsegueixi aprovar els pressupostos. D’altra banda, la portaveu del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Laia Casas, ha demanat que es rebaixin les taxes universitàries en un 30 %.

  • Recuperar la salut prèvia al 2010

Els sindicats del sector de la salut han demanat tornar a les condicions que tenia el sector abans del 2010. La representant de CATAC-CTS, Candi González, ha lamentat que s‘han perdut 5.000 professionals a l’Institut Català de la Salut des de l’inici de les retallades i ha reivindicat que es recuperin les plantilles per posar fi a les llistes d’espera. A més, també ha exigit la desprivatització del sector.

  • Els funcionaris demanen el retorn de les pagues

La resta de l’Administració pública, que farà una aturada més curta, de només dues hores, reivindica especialment el retorn de les pagues extres pendents dels anys 2013 i 2014. Els sindicats han denunciat la pèrdua de poder adquisitiu dels funcionaris i una alta taxa en la temporalitat dels contractes.

Tot i que l’aturada d’aquesta branca del funcionariat serà parcial, els convocants no donen suport a la vaga convocada per CCOO i UGT el proper 12 de desembre per exigir el retorn de les pagues pendents. En aquest sentit, Marc Casanovas ha defensat que el 29-N és un dia de confluència organitzat des de la base i considera la convocatòria del 12-D com una manca de respecte.