Convocats per la Plataforma per una Fiscalitat Justa, dos centenars de persones s’han concentrat aquest dilluns a la plaça de Sant Jaume per exigir que s’erradiquin els paradisos fiscals. Consideren que constitueixen “una burla a la legalitat internacional” i demanen a les institucions que emprenguin accions per abolir-los.

La concentració s’ha convocat quan fa un any que es van fer públics els anomenats papers de Panamà, que consideren que van marcar un abans i un després en la denúncia de l’elusió i el frau fiscal. Coincidint amb aquesta efemèride, el 3 d’abril ha estat declarat Dia d’Acció Global per l’Abolició dels Paradisos Fiscals.

Els convocants demanen que s’impulsin polítiques concretes per abolir el que qualifiquen de “xacres econòmiques que aprofundeixen la desigualtat, contribueixen a crear desequilibris i crisis econòmiques i corroeixen la democràcia”. Consideren, a més, que els paradisos fiscals serveixen als interessos de les elits econòmiques, els delinqüents financers i el crim organitzat.

Entre les propostes, volen que els diversos àmbits administratius aprovin mocions en què es declarin zones lliures de paradisos fiscals. També plantegen, entre altres mesures, que la llei de contractació pública penalitzi empreses o bancs vinculats a països amb una pressió fiscal baixa o nul·la o que es pressioni la Unió Europea perquè sancioni els països o territoris que conservin el secret bancari i l’opacitat en la propietat de les societats.