Des del 2007 el nombre d'aturats que fa un o més anys que no treballen ha pujat un 164%. El 2012 va acabar amb prop de 43.000 persones en aquesta situació, quasi un 40 per cent del total de població activa. A alguns dels afectats encara els queden menusalitats de prestació, d'altres reben alguna ajuda pública però molts estan en situació de pobresa i en risc d'exclusió social. Per això, tot i que Barcelona resisteix més que cap altre àmbit a Espanya els efectes de la crisi, no es pot fer una valoració positiva de la sitaució. Tot i que els titulats universitaris són, després dels graduats en secundària general, els qui tenen més feina, el 2012 van ser uns dels col·lectius que van veure créixer més la seva taxa s'atur. Van anar a l'atur uns 2.500 titulats. Si comparem la situació del treball de Barcelona amb Europa aquest és el primer any que la taxa d'atur de la cituat que és d'un 14,4%, supera la mitjana europea. Tot i això en alguns aspectes, com la contractació de dones, continua estant per sobre.

El Consell Econòmic i Social de Barcelona ja va advertir el mes de febrer que l’atur de llarga durada es podria cronificar a la ciutat. Amb les dades de l’EPA a la mà, constatava que quatre de cada 10 aturats barcelonins feia més d’un any que no treballaven. El CESB diu que el 2012 ha estat el cinquè any consecutiu de la crisi amb conseqüències negatives sobre l’ocupació. En aquests anys, la població activa ha passat de 801.900 persones a 784.000; en el mateix període els aturats passen de 58.200 persones als 147.000 i les persones amb feina baixen de 743.700 a 637.900. El perfil d’una persona desocupada és el d’un home de 25 a 54 anys, del sector serveis, i que fa més d’un any que està a l’atur.

Tot i aquestes xifres negatives, Barcelona és l’àmbit que resisteix millor la crisi econòmica, gràcies a les potencialitats d’innovació i recerca en sectors emergents i d’obertura del teixit productiu. El CESB alerta, però, que la capacitat de Barcelona pot quedar malmesa si continuen les polítiques de retallades de Brussel·les i Madrid.

Nou Barris i Ciutat Vella, districtes amb més atur

Els districtes amb un percentatge més alt d’aturats sobre la població activa són Nou Barris i Ciutat Vella, i els més baixos, Sarrià – Sant Gervasi i les Corts, mentre que el percentatge més gran sobre el total d’aturats de la ciutat correspon a Sant Martí i l’Eixample, els dos districtes més poblats. Pel que fa al nombre d’aturats totals, els districtes amb xifres més baixes són les Corts, Sarrià – Sant Gervasi i Gràcia, i els de les xifres més altes, Sant Martí, l’Eixample i Nou Barris. L’atur és predominantment masculí a Ciutat Vella, Nou Barris, Sant Martí, Sants-Montjuïc, Horta-Guinardó i Sant Andreu; la desocupació femenina preval a Sarrià – Sant Gervasi, les Corts, Gràcia, l’Eixample, Sant Andreu i Horta-Guinardó.

Atur per districtes

  • Ciutat Vella 8,5%
  • L’Eixample 14,2%
  • Sants-Montjuïc 11,9%
  • Les Corts 4,0%
  • Sarrià – Sant Gervasi 5,0%
  • Gràcia 6,8%
  • Horta-Guinardó 10,9%
  • Nou Barris 13,1%
  • Sant Andreu 9,9%
  • Sant Martí 15,7%