A primera hora, els manifestants han irromput a la B-10 amb pancartes i bengales. Primer, n’han interromput la circulació en sentit Besòs i després, en arribar al Morrot, han passat a l’altra banda i han aturat el trànsit en sentit Llobregat.

Durant una hora, la manifestació ha anat a peu de la Zona Franca al Morrot i ha tornat, la qual cosa ha provocat cues de més de 10 quilòmetres i el tancament de les entrades a la ronda. La Guàrdia Urbana ha desviat els vehicles per les sortides més properes: les de la Zona Franca i Can Tunis en sentit Besòs. També ha tancat tots els accessos a la ronda del Litoral, en alguns casos, fins més d’una hora. Durant el matí, els manifestants han seguit fent piquets per la Zona Franca i, tot i que tenien la intenció de tornar a tallar la ronda del Litoral, s’ha evitat gràcies a la mediació dels Mossos d’Esquadra.

Des dels sindicats convocants, CCOO i UGT, reclamen diàleg a les patronals del sector, l’Associació Catalana d’Empreses de Transport de Mercaderies (ACET) i la Federació Catalana de Transports de Barcelona (Transcalit), per renegociar un conveni que va caducar el 31 de desembre de 2010 i que esgotarà la ultraactivitat el proper 7 de juliol. Creuen que, de moment, encara són molt lluny d’aconseguir un consens i acusen els empresaris de voler imposar-los retallades en drets socials i econòmics.

Els treballadors asseguren que les propostes de la patronal inclouen, entre altres mesures, incrementar la flexibilitat i augmentar la jornada fins al màxim legal, destruir el concepte d’antiguitat per als nous treballadors i desvincular els increments salarials a l’IPC.

Els sindicats CCOO i UGT han xifrat el seguiment del segon dia de la vaga en un 74%, mentre que la patronal assegura que hi ha normalitat. D’aquesta manera, continua la protesta iniciada fa 24 hores. La jornada de vaga de dijous va coincidir, però, amb les de molts altres sectors, des dels treballadors de l’oci educatiu fins als fabricants de masses congelades, xocolates, bombons, caramels i xiclets, que també tenen bloquejada la negociació dels convenis i podrien quedar-se sense cap altra cobertura que la de l’Estatut dels Treballadors a partir del 8 de juliol o del 31 de desembre que ve.

Optimisme moderat dels sindicats

A Madrid els sindicats i la patronal ja han arribat a un acord per prorrogar els convenis actuals fins que se’n consensuin els nous. A Catalunya segueixen les negociacions amb la Generalitat com a mediadora. Els sindicats són optimistes, perquè consideren que després de les mobilitzacions d’aquest dijous s’ha donat un pas endavant i que serà possible arribar a un acord que millori el de Madrid. “Segurament ara entrarem en una fase de amb la qual veurem com molts convenis comencen a negociar-se i arribar a un punt d’acord i per tant renovar aquests convenis que estan a punt de caure”, diu a BTV Juan Carlos Casanovas, de CC.OO. Aquest optimisme es podria concretar dimarts que ve, quan se celebrarà una nova reunió entre la patronal, els sindicats i el govern català.