JOSEP MARIA ÀLVAREZ, secretari general d'UGT "És en aquest sentit que tenim un doble eslògan, rescatem els salaris, i mínim mil. També volem deixar clar que amb mil no vivim." CAMIL ROS, secretari de Política Sindical "Encara que alguns ho neguin, és evident que els salaris han rebut per terra mar i aire, si no han estat retallats directament ho han estat indirectament i que la pujada de preu té un impacte directe en els salaris i que les reformes laborals, socials i altres també tenen impacte sobre els salaris."

L’informe detalla les diferents causes d’aquesta rebaixa, com la reforma laboral de 2012, les reduccions salarials als treballadors públics o les diferències entre els contractes temporals i els indefinits. A més, les retribucions als menors de 20 anys han caigut i el nombre de persones que cobra l’SMI ha augmentat quatre punts des de 2008 i s’ha situat en el 12% dels treballadors. La UGT destaca que el salari mínim interprofessional espanyol (14 pagues de 645,30 euros) és “dels més baixos de l’Europa occidental”. Actualment l’SMI d’Espanya es troba poc per sobre del de Grècia i Malta (12 pagues de 684 euros i 718 euros respectivament), i lluny del d’Alemanya, França o el d’Irlanda, que se situa en 12 pagues de 1.462 euros.

La campanya d’aquest dimarts proposa passar dels 645 euros mensuals de SMI fins als 1.000 euros i incloure’l, així, “dins dels estàndards europeus”. L’objectiu de la UGT és, a més, arribar a un salari mitjà de 2.000 euros, situat actualment en els 1.700. En aquest sentit, l’informe conclou que sortir de la crisi “sense salaris dignes i llocs de treball de qualitat” és “impossible”.

Sense dades de les retallades

Els portaveus del sindicat han denunciat que des de l’any 2012 el govern no els facilita dades sobre els sous a Catalunya ni a la resta de l’estat. L’UGT calcula que des de l’any 2010 els treballadors i treballadores han acumulat una pèrdua de poder adquisitiu general de prop del 10%. D’altra banda, segons un estudi recent del sindicat basat en sentències judicials fermes, la retallada salarial mitjana és del 12%, en una forquilla que va des del 5% fins al 35%. La situació empitjora per als treballadors de la funció pública, que ja han perdut un 25% de poder econòmic. A això cal sumar una retallada en els increments per conveni de més d’un 3%.

La situació és especialment greu per als joves ja que, segons les xifres de la Unió General de Treballadors, des de l’any 2008 fins el 2012 els joves meonrs de 20 anys han vist caure el seu salari un 25%. D’altra banda, la diferència salarial entre un treballador jove i un treballador al voltant de quaranta anys s’ha incrementat 10 punts i l’any 2012 un treballador jove català de 20 a 24 anys va cobrar només el 47% del salari mig d’un treballador consolidat. Un altre dels esglaons més febles segons el sindicat són els treballadors temporals, que tenen 10.000 euros de diferència salarial en comparació amb els indefinits.