Segons les dades recollides per AMIC-UGT, en els darrers quatre anys s’ha duplicat el nombre de persones estrangeres que, de cop s’han trobat en situació irregular a Catalunya perquè, tot i estar treballant, no estaven donades d’alta a la Seguretat Social o no podien acreditar haver cotitzat almenys la meitat del temps que fa que viuen aquí.

El sindicat també denuncia que aquesta precarietat laboral s’agreuja pel fet que el 70 % de les autoritzacions de treball que es van fer a persones estrangeres els primer 10 mesos del 2016 van ser per a feines de baixa qualificació, i majoritàriament, com a empleats domèstics o personal de neteja. A més, segons l’Enquesta d’estructura salarial del 2014, els salaris que perceben són, de mitjana, un 31 % inferiors als de la població espanyola.

Davant d’aquestes dades, UGT i AMIC han engegat la campanya “Perill, explotació laboral de persones estrangeres” per donar a conèixer la problemàtica i sensibilitzar els propis afectats. Però també reclamen al Govern espanyol que s’adhereixi al Conveni 143 de l’OIT sobre les migracions en condicions abusives i la promoció de la igualtat de tracte dels treballadors migrants i que modifiqui la legislació vigent per garantir els papers a les persones estrangeres que denunciïn estar treballant en situació irregular.