Els països de la Unió Europea i el Parlament Europeu han arribat aquest dijous a un acord sobre el format d’un certificat de vacunació covid per viatjar. Aquest “passaport covid” recollirà informació sobre si el portador ha rebut la vacuna o té una PCR negativa recent o anticossos d’una infecció per coronavirus, i que entrarà en vigor com a màxim l’1 de juliol.

Han calgut setmanes de negociacions fins que les dues institucions s’han posat d’acord sobre el format d’aquest salconduit que pretén facilitar els viatges aquest estiu i salvar la temporada turística a Europa. Finalment, el nou sistema de mobilitat no oferirà PCR gratuïtes tal com demanava l’Eurocambra. Tot i això, la Comissió Europea destinarà 100 milions d’euros a cofinançar els tests a les persones que s’hagin de desplaçar sovint per la UE.

“Fumata blanca: tenim un acord sobre la proposta de la Comissió per a un certificat covid digital. Dono la benvinguda a l’acord provisional d’avui assolit pel Parlament Europeu i el Consell. Aconseguim aquesta nova eina en un temps rècord per salvaguardar la llibertat de moviments per a tots els ciutadans”, ha escrit a Twitter el comissari europeu de Justícia, Didier Reynders.

Els 27 països membres de la Unió Europea ja han acordat formalment reobrir la frontera als turistes d’altres països vacunats contra la covid-19, amb el requisit que hagin rebut un vaccí avalat per l’Agència Europea de Medicaments (EMA) o l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

També permetran l’arribada a Europa de turistes procedents de països amb una incidència baixa del coronavirus, encara que no estiguin immunitzats.