Enrique Alcántara, president de l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur), creu que la promoció dels habitatges d’ús turístic per part de l’Ajuntament és insuficient. De fet, considera que hi ha un procés de “criminalització” des del consistori. “S’entenen els allotjaments turístics com un problema i no com una font d’oportunitats”, ha justificat. En aquest sentit, ha afegit: “Un de cada tres turistes que vindran a Barcelona es voldran allotjar en un apartament turístic. És una demanda general que està aquí per quedar-se”.

L’altra crítica al govern municipal l’ha fet Audica, Associació d’Empresaris de Transport Discrecional de Catalunya. La seva representant, Elena Aguarta, ha criticat les exigències que posa el govern municipal contra l’activitat dels autocars. En concret, ha denunciat que amb la nova normativa municipal els vehicles han d’aparcar lluny del centre i dels punts d’atracció per als turistes que hi ha a la ciutat. “Les mesures adoptades perjudiquen els ciutadans: amagar l’autocar perquè no es vegi només provoca una riuada de turistes“, ha explicat Elena Aguarta. A més, creu que això també pot suposar que els passatgers dels autocars “migrin a altres vehicles de baixa capacitat”, com el cotxe privat.

El Gremi d’Hotels de Barcelona ha lamentat les polítiques municipals, que consideren que “no han propiciat estabilitat ni seguretat jurídica que fomentés la dinamització econòmica”. Manel Casals, en representació del gremi, ha apostat per un canvi del discurs del govern d’Ada Colau. “Cal que l’Ajuntament enviï missatges contundents que estima i vol el turisme. Cal salvaguardar la imatge i el prestigi de Barcelona”, ha dit.

Les entitats veïnals presents a la comissió han criticat els efectes negatius del turisme sobre el veïnat. Daniel Pardo, de l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible, ha destacat que “els lobbies del turisme han volgut defensar el seu negoci, sense cap mena de vergonya”, i ha lamentat que el model turístic actual estigui “carregant-se els barris”.

Els grups municipals, contra la gestió del turisme del govern de Colau

La comissió ha comptat amb les valoracions dels partits polítics amb representació a l’Ajuntament. El Grup Municipal del PDeCAT demana recuperar la col·laboració entre els sectors públic i privat i entre les administracions. Ciutadans s’ha situat en la mateixa línia i ha apostat per “restablir la confiança” amb els sectors turístics. Des d’Esquerra Republicana i també des del Partit Popular han criticat que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, hagi “criminalitzat” el turisme. El Grup Municipal del PSC ha demanat “més contundència contra les protestes de turismofòbia”. Tots aquests partits han destacat els efectes positius del turisme sobre la ciutat. De la seva banda, CUP Capgirem Barcelona considera que les mesures municipals adoptades són insuficients per reduir els impactes negatius que té el turisme sobre el veïnat de la ciutat.

El regidor de Turisme, Agustí Colom ha negat les acusacions de l’oposició. Colom ha defensat l’actuació del govern municipal i s’ha escudat en les últimes dades del sector turístic, que apunten que el gener i el febrer del 2018 han vingut més turistes en comparació amb dades d’anys anteriors.

Aquest ha estat el segon episodi de la comissió que estudia la situació econòmica, que s’ha centrat en l’impacte del turisme a la ciutat. Arriba després d’una primera sessió en què el sector del comerç i la restauració van criticar la gestió del govern municipal. Aquesta sessió va quedar esquitxada per la polèmica entre la regidora Gala Pin i el Gremi de Restauració sobre les terrasses.