El Gremi de Restauració ha presentat una triple denúncia contra les fleques amb degustació i insta les administracions a posar fi al desgavell. El director del Gremi, Roger Pallarols, ha explicat que han detectat incompliments en 100 establiments d’aquest tipus i que ja han fet la pertinent denúncia davant l’Agència Tributària, el Departament d’Empresa i Treball i l’Ajuntament de Barcelona.

Pallarols, ha dit que donen un pas més contra un “fenomen devorador” de bars i forns tradicionals que “gaudeix d’impunitat”. Es tracta d’una triple denúncia perquè en alguns casos no compleixen l’ordenança municipal (superació d’aforament o venda de begudes alcohòliques), presenten irregularitats en matèria tributària en relació a l’IVA i/o tenen cambrers “encoberts” pagats per sota del conveni, ja que el gremi assegura que hi ha molts treballadors de “fleques” que realment funcionen com a bars i han de fer tasques de cambrer per 400 euros menys al mes, que és el que estipula el conveni dels forns. Entre els establiments denunciats, n’hi ha de regentats per grans cadenes com 365, Vivari, Granier, Santa Glòria, Massamara o El Fornet, però també d’empresaris individuals. 

No són les primeres denúncies

Ja fa anys que el gremi té els forns amb degustació en el punt de mira. El 2019 ja van presentar denúncies contra forns que funcionaven com a “bars encoberts” que consideraven que els feien competència deslleial perquè oferien alcohol o menús sense tenir llicència per fer-ho. Entre aquelles denúncies i les noves sumen un total de 143 establiments i Pallarols diu que en total ja han trobat irregularitats al 30 % dels forns amb degustació que hi ha a Barcelona. Un fet que, al seu parer, evidencia que l’incompliment és “sistemàtic i generalitzat”. Dels 100 establiments, 17 ja van ser denunciats el 2019 i el gremi assegura que segueixen incomplint cinc anys després.

Arran de les queixes del gremi, fa quatre mesos el govern del PSC es va comprometre a inspeccionar els 579 locals que actualment tenen llicència de forn amb degustació per detectar possibles incompliments de la normativa. Va ser arran d’un prec del grup TriasxBCN a la Comissió d’Economia i Hisenda. Fonts municipals confirmen a betevé que l’Ajuntament “manté una activitat inspectora regular i dins del pla Endreça ja s’han engegat multi inspeccions, també a les fleques amb degustació”.

Tampoc no volen que els quioscos venguin cafè

Respecte a l’actualització de la normativa de quioscos, que serà vigent fins al 2030 i afecta els 288 quioscos que hi ha a Barcelona (a excepció dels de la Rambla), el Gremi de Restauració no veu amb bons ulls que puguin oficialment vendre cafè, com ja fa anys que fan alguns quioscos per garantir la seva supervivència.

Abans la premsa havia de suposar el 80 % de l’activitat i amb el canvi previst haurà d’ocupar un mínim del 51 % de l’activitat, mentre que la resta de productes que vengui el quiosc podran ocupar, com a molt, un 49 % de l’activitat. Pallarols creu que els 300 quioscos es poden convertir en “bars encoberts” que no complirien amb les mesures higièniques bàsiques com ara “rentar-se les mans” perquè no tenen aigua corrent. El desembre del 2023 el Gremi de Restauració va denunciar 10 quioscos que venien cafè i gràcies a la llei de transparència han pogut constatar que l’administració els va inspeccionar i va confirmar l’incompliment, però no els ha enviat cap requeriment previ instant-los a posar fi a l’incompliment.