Els sindicats CCOO i UGT han convocat aquest dijous una jornada de vaga dels treballadors del sector social de Catalunya. Denuncien el “bloqueig” de la patronal en la negociació del conveni i reclamen que es compleixin els acords signats que, entre d’altres, preveuen un increment salarial del 5 % per al 2025 i un altre el 2026. Esperen que s’arribi a un compromís per a l’equiparació salarial amb els treballadors socials públics per d’aquí a quatre anys.
En una entrevista al betevé directe, Antonio Gutiérrez, responsable d’UGT d’Acció Social, ha remarcat que “la pujada salarial ja fa anys que és del 0 %” i que la patronal del sector espera que la Generalitat li apugi les aportacions “per negociar les engrunes amb els sindicats”. Per això, asseguren que la d’avui és la primera de diverses mobilitzacions en els propers mesos.
L’aturada ha anat acompanyada d’una manifestació pel centre de Barcelona, sota el lema “Bloqueig del conveni d’acció social = espoli de diners públics”, i amb la participació de centenars de treballadors del sector. La marxa ha començat a les 11 h a la plaça de Tetuan, ha continuat per la Gran Via fins a les portes de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, a Sants, on han llegit el manifest. Posteriorment, s’han desplaçat fins a l’oficina de Benestar i Família de l’Ajuntament de Barcelona, al carrer de Tarragona, on han posat punt final a l’acció pocs minuts abans de les dues del migdia.
La situació dels treballadors, en un “punt crític”
CCOO considera que la situació dels treballadors del sector social es troba en un “punt crític” després de més de cinc anys de “mobilitzacions i negociacions frustrades amb la patronal”. Recorda que en l’acord assolit al Tribunal Laboral de Catalunya, el 2023 s’establia un increment salarial que no s’ha aplicat. A més de tot això, també exposa que, tot i que la Generalitat ha augmentat en més d’un 18 % el finançament dels serveis socials, els salaris del sector només han crescut un 12 %, per sota de l’increment de l’IPC.
UGT també exigeix posar fi a “l’espoli del finançament públic que ha de destinar-se als treballadors”.
La Confederació demana a la Generalitat un fons extraordinari
En un comunicat, la Confederació Empresarial del Tercer Sector, que agrupa més de 1.200 entitats i prop de 110.000 treballadors, reivindica unes condicions econòmiques justes pel finançament de les entitats “i que aquestes reverteixin en les condicions laborals de les seves treballadores”. En aquest sentit, reclamen a la Generalitat l’equiparació salarial amb els treballadors de la funció pública, dels àmbits sanitari i educatiu, en un màxim de quatre anys.
Per fer-ho possible demanen la creació d’un fons extraordinari amb partides pressupostàries “destinades exclusivament a fer efectiva aquesta equiparació que, per al 2025, quantifiquen en 228 milions d’euros.