Els treballadors de Nissan de les factories de la Zona Franca i de Montcada i Reixac han començat aquest dijous les mobilitzacions per forçar la direcció de la multinacional japonesa a desbloquejar la negociació del nou conveni col·lectiu. Amb aquest objectiu, han convocat dues protestes per a aquest dijous a les portes de tots dos centres de treball, una a les nou del matí i una altra a les sis de la tarda. Unes aturades que es repetiran el dia 3 d’octubre i que culminaran amb una vaga d’una hora per torn el dia 4 d’octubre.

La protesta de les nou del matí ha congregat prop d’un miler de treballadors a la porta d’accés del carrer 3 de la Zona Franca, on han exhibit pancartes per pressionar l’empresa i han tallat la circulació de vehicles durant un quart d’hora. Enrique Saludas, del sindicat majoritari Sigen-Usoc, ha explicat que la negociació del conveni col·lectiu de 2016 “està totalment estancada” perquè la Direcció no està recollint cap de les peticions dels treballadors per recuperar alguns dels drets perduts els anys 2011 i el 2013 per atreure nous models a Barcelona.

Saludas afirma que “la realitat que ens havien venut per aplicar aquests sacrificis no s’ha complert. Els volums de producció no són els que ens van dir i tampoc els ingressos de personal”. El conveni col·lectiu que ara està en negociació és el que s’ha d’aplicar per a tot l’any 2016 i que ha d’estar vigent fins al mes de març de 2018. Entre les principals demandes dels sindicats hi ha l’exigència de millorar els salaris i incrementar la plantilla, a més de reduir el ritme de producció a les línies de muntatge perquè s’estan produint lesions a la plantilla d’edat avançada.