XAVI CASANOVAS, Plataforma per una fiscalitat justa "Sino tenim suficients ingressos per pagar les polítiques públiques i hi ha retallades, en part és perquè no estem recaptant tot el que hauriem de recaptar a través dels impostos. Les empreses petites i mitjanes no poden escapar del impacte fiscal però en canvi les grans fortunes, les grans corporacions empresarials si que hi escapen i utilitzen unes altres vies, uns altres camins per defraudar."

La Plataforma per una Fiscalitat Justa, Ambiental i Solidària ha organitzat una marxa pel passeig de Gràcia per denunciar grans empreses que acusen d’utilitzar paradisos fiscals per evadir impostos. En plena campanya electoral, des de l’entitat reivindiquen que un control més estricte del frau fiscal serviria per evitar més retallades.

La Plataforma per una Fiscalitat Justa, Ambiental i Solidària vol denunciar públicament les empreses que treballen en paradisos fiscals, que acusen d’utilitzar mecanismes per defraudar la hisenda pública. És per això que han organitzat un “tour” reivindicatiu amb el lema #MarxemAlParadís. La ruta ha començat als Jardinets de Gràcia, ha continuat pel passeig de Gràcia i ha acabat a la plaça de Catalunya. Durant el recorregut s’han aturat davant les empreses que, segons ells, eludeixen les seves responsabilitats fiscals per explicar les pràctiques que, diuen, fan servir per pagar menys impostos com, per exemple, Banc Sabadell, Deutsche Bank i Starbucks.

Aquesta plataforma està formada per un col·lectiu de particulars i entitats que mostren preocupació pel sistema fiscal actual, que consideren injust i regressiu. Diuen que les rendes altes gaudeixen de millors condicions fiscals i que les darreres decisions polítiques incrementen aquest desajust, que, segons expliquen, fa que l’estat del benestar sigui insostenible. Per això, coincidint amb la campanya electoral, han demanat als partits polítics que es posicionin i que concretin quines polítiques impulsaran, si arriben al govern, per lluitar contra el frau fiscal.

Des de la plataforma aposten per mesures com canviar l’estructura del model impositiu, evitar les rebaixes fiscals, augmentar la fiscalitat del capital per aproximar-la a la del treball, revisar l’impost de successions i donacions, lluitar contra el frau fiscal i l’economia submergida, controlar la despesa pública i introduir el concepte de fiscalitat ambiental o ecològica.