(ACN) El Gremi de Pastissers de Barcelona calcula que aquest 2019 els catalans compraran al voltant de 900.000 tortells de Reis de pastisseries i fleques tradicionals, una xifra similar a la de l’any passat. El president del gremi, Elies Miró, ha explicat que el públic cada vegada és més conscient del que menja i busca opcions artesanes en contraposició al tortell del supermercat, que té una vida molt més llarga alimentada pels conservants artificials.

El de massapà, el tortell més venut

Tot i que hi ha espai per a la innovació, la previsió és que el tortell de massapà continuï liderant les vendes, seguit dels tortells farcits de nata, crema o trufa.  En alguns casos, els pastissers aposten per reinventar aquestes postres i els oferiran, per exemple, farcits de gerds o de nata amb fruita de la passió.

Pel que fa als preus, un d’aquestes postres per a una família de quatre a sis persones pot rondar entre els 25 i els 30 euros. Segons Miró, les xifres de vendes es preveuen similars a les de l’any passat, tot i que hi podria haver un cert repunt, ja que la festa cau en cap de setmana. En termes generals, el president del gremi ha explicat que els pastissers estan satisfets de com els han anat les festes i ha valorat que la campanya de Nadal ha estat “bona”, tot i que encara els falta la valoració dels tortells.

El tortell de Reis, una tradició de fa segles

El costum de menjar aquest dolç es remunta a la tradició catòlica, per commemorar l’arribada dels Reis d’Orient, tot i que també es creu que té arrels paganes. De fet, l’origen se situa a les festes d’hivern que feien els romans, on se servien unes coques amb figues, dàtils i mel. Va ser al segle III dC quan s’hi va introduir la fava, símbol de prosperitat i fertilitat.

El costum va quedar molt arrelat a França, on al segle XVIII, un cuiner va voler sorprendre Lluís XV introduint una moneda d’or dins el tortell. Des de llavors, la sorpresa més preuada és la moneda (que després seria una figura) i no pas la fava, convertida en un símbol negatiu que, a casa nostra, obliga a pagar el tortell de l’any següent.