L’anunci de l’aterratge de Facebook a Barcelona en va ser el detonant. Al maig del 2018 la companyia de Mark Zuckerberg va confirmar que s’expandia a Barcelona i escollia la Torre Glòries per instal·lar-hi un servei de detecció de notícies falses a través de la companyia CCC. Des d’aleshores les peticions per llogar les oficines de la torre s’han succeït tan a bon ritme que ara només queden dues plantes buides. De fet, tindran inquilí assignat ben aviat. En tots els casos es tracta d’empreses del sector tecnològic. La consultora Savills Aguirre Newman creu que tot plegat confirma la consolidació de Barcelona com a “hub” tecnològic.

“Aquestes empreses busquen instal·lar-se aquí perquè necessiten treballadors que parlin els diferents idiomes de la Unió Europea i saben que si plantegen una oferta laboral amb seu a Barcelona tindran més candidats que si oferten altres capitals”, assegura Anna Gener, presidenta de Savills Aguirre Newman Barcelona.

Resoldre les dificultats per trobar habitatge

L’arribada de professionals qualificats procedents d’altres països de la UE fa aflorar un altre problema, les dificultats que tenen per trobar habitatge a preu assequible. Els experts consideren que si Barcelona es vol consolidar com un punt atractiu perquè les empreses s’hi instal·lin s’han de resoldre aquestes dificultats, “en benefici també dels propis ciutadans”. La solució, segons Gener, és implementar polítiques que fomentin el mercat de lloguer i estratègies d’àmbit metropolità. Gener afegeix que cal estabilitat en aquestes polítiques per garantir la confiança dels inversors i l’arribada de capital “estable i a llarg termini, i no de fons voltor”.

Més demanda que oferta d’oficines

A banda de la Torre Glòries el 22@ capitalitza els nous projectes del mercat d’oficines. El 54 % de la nova oferta que hi haurà disponible el 2019 i 2020 estarà en aquesta zona. Una de les raons de la tria d’aquest punt de la ciutat és que és dels pocs on encara hi ha sòl disponible. De fet, la consultora adverteix del desequilibri entre l’oferta existent i la demanda d’empreses que busquen edificis on poder instal·lar-se. Tant és així que proliferen els casos de firmes que es veuen obligades a perllongar espais encara no existents, amb els riscos que això suposa per a les petites i mitjanes empreses.