El repartiment a domicili de la Perifèrica acaba de reobrir la persiana al Mercat de Montserrat. El servei, gestionat per la Fundació Pare Manel, ha rebut el suport econòmic necessari per continuar en funcionament com a mínim fins al juliol.
Els impulsors han arribat a diversos acords amb institucions públiques i privades per aconseguir una part del finançament. Els paradistes del Mercat de Montserrat aporten quasi el 50 % del cost del servei i els prop de 500 clients subscrits al servei també faran una petita aportació de dos euros per ajudar a mantenir el projecte.
Un servei necessari per als barris costeruts
El servei a domicili va tancar abans de l’estiu amb la incertesa del que passaria a la tardor. En aquest temps, han estat molts els clients que han demanat per la continuïtat del servei, molt útil en els barris costeruts en els que funciona (les Roquetes, la Trinitat Nova, la Prosperitat, Ciutat Meridiana i Torre Baró). La majoria són clients d’edat avançada o viuen en blocs sense ascensor. És per això que els paradistes han decidit contribuir en gairebé la meitat del finançament del servei, com una inversió necessària per al mercat. “Els mesos que no han estat en funcionament, els clients demanaven el servei”, explica Nacho Andújar, president dels paradistes del Mercat de Montserrat.
Un finançament compartit
La Perifèrica reinicia els repartiments gràcies a la inversió dels paradistes que compten també amb una subvenció per part de l’Institut de Mercats, i també de la Fundació Pare Manel, que ha buscat col·laboracions en institucions privades. Per fer sostenible el servei, els clients pagaran dos euros per servei. “A la gent els compensa, i no hem percebut cap tipus de queixa ni ha baixat el nombre de repartiments. També és cert que durant l’any que va ser gratuït, ja vam explicar que era gràcies al B-Mincome i que si continuava el servei, l’hauríem de fer pagar, encara que fos una petita part”, explica Xavier Capdevila, director de la Fundació Pare Manel. Amb aquests fons es garanteix el projecte fins al juliol. Tot i això, la Fundació Pare Manel acaba de saber que ha accedit a una de les subvencions del programa Impulsem el que fas, de Barcelona Activa i, per tant, això podria fer que el servei es perllongui més enllà del juliol.
Tres treballadors contractats
Aquest projecte va començar a funcionar amb cinc treballadors seleccionats per l’Àrea de Drets Socials. Eren persones a l’atur que van rebre la renda mínima garantida amb l’oportunitat de treballar durant uns mesos i rebre formació. El servei ha aconseguit mantenir dos d’aquests cinc treballadors, i en breu contractarà una tercera persona que pugui conduir el vehicle elèctric que fa el repartiment.
Novetats al servei
Des de la Fundació Pare Manel volen introduir properament una novetat, la compra remota. “La gent podrà comprar via WhatsApp el nostre servei. Llavors anirem per les parades, farem les compres i els ho durem a domicili. I aquest servei tindrà una mica més de cost: set euros, però també va dirigit a un públic que ara no està venint al mercat”, assegura Xavier Capdevila.