Els tomàquets Monterrosa han estat els guanyadors de la segona edició dels premis Mercabarna Innova. El jurat n'ha destacat que recuperen el sabor d'abans i que es poden cultivar durant tot l'any, ja sigui estiu o hivern. Tot això és possible gràcies a l'alta salinitat de la terra on es cultiven, a Cabo de Gata. Francesc Llonch, director general de Gavà Grup "Vam començar a fer proves a Almeria, a la zona d'Almeria, i vam veure que es produïa força bé. I vam donar-ho a provar tant aquí Catalunya com a Polònia, en aquest cas, i vam teneir un bon 'feedbak' i a partir de llavors ja vam començar a desenvolupar aquest projecte i ara mateix ja es troba quasi a tot arreu." El segon premi ha estat per aquests sucs personalitzats per a embarassades, nens o esportistes. Estan fets amb la tècnica del premsat en fred. Ramón Pons, gerent The Juice Lover "Com triturem i premsem tot aquests sucs amb les peles i sense donar-li calor, conservem tots els nutrients, cosa que amb altres tipus de sucs no es pot aconseguir." També hi ha hagut reconeixement per a les iniciatives pioneres a Espanya en ecologisme.

És el segon any que Mercabarna entrega aquests premis entre les 700 empreses agroalimentàries que hi ha al recinte. La intenció és motivar els majoristes perquè innovin i ofereixin nous productes. Un jurat valora aspectes com la sostenibilitat, la productivitat i el grau d’implantació al mercat. També dóna punts que el resultat sigui fruit d’un projecte col·laboratiu.

En total, es fa entrega de tres premis: dos de 6.000 euros i un tercer de 4.000.

Els premiats
El primer premi ha estat l’empresa Gavà Grup i el seu tomàquet monterrosa. Aquest producte sol ser una hortalissa d’estiu que a l’hivern perd qualitat gustativa. En el cas del monterrosa, segons Mercabarna, el gust estiuenc es manté els 12 mesos de l’any. Ho han aconseguit, expliquen, amb l’encreuament de les llavors del tomàquet pera de Girona amb l’italià costoluto genoveso. Les llavors fruit d’aquesta barreja es cultiven a les terres del cap de Gata, òptimes per a aquesta hortalissa.

El suc Ethics ha guanyat el segon premi, també valorat en 6.000 euros. Es tracta d’un producte elaborat amb el premsat en fred, una tècnica que permet conservar tots els nutrients. Per tot plegat, és molt beneficiós per a les embarassades, nens i esportistes.

En últim lloc, s’ha premiat la cooperativa agrícola Hortec, creada el 1991, per la seva consolidació com a empresa que aposta pel cultiu i comercialització d’aliments biològics.