Fins a dos trens dobles d'alta velocitat han estat necessaris per transportar, de Madrid a Barcelona, els 2.500 treballadors de l'empresa xinesa Tiens. Es tracta de la sonada iniciativa del president de l'empresa, Li Jinyuan, multimilionari i filàntrop que d'aquesta manera vol recompensar els seus millors empleats, que es dediquen a sectors tan diferents com la biotecnologia, el turisme o l'educació. Tots amb grans dosis d'entusiasme i amb ganes de conèixer Barcelona. Alguns han vist un paral·lelisme amb l'arribada dels 2.500 treballadors i la pel·lícula de Berlanga, 'Bienvenido Mister Marshall' a diferència de la ficció, l'impacte econòmic en alguns sectors de la ciutat serà ben real. I aquesta tarda els més de 40 autobusos que ajuden a la mobilitat dels treballadors ja ocupaven part dels carrils del carrer de Provença. La visita a La Pedrera també ha servit per fer algunes compres ràpides als comerços del voltant. La mateixa activitat s'ha pogut veure al carrer de Mallorca a tocar de la Sagrada Familia. Compres de "souvenirs" de rigor i visita guiada al temple de Gaudí. Demà diferents grups visitaran el Museu Nacional d'Art de Catalunya i també consagraran el dia a comprar, tant a botigues de Barcelona com a La Roca Village.

A les 11.45 h ha arribat a l’estació de Sants el primer AVE procedent de Madrid amb uns 800 empleats de Tiens. Al llarg del matí n’han arribat dos més. Vestits amb el mateix uniforme i barret de color blau, s’han mostrat contents d’estar a Barcelona, ja que la majoria no havia visitat mai la ciutat. Els turistes han anat sortint del tren en grups, de manera pausada i enmig de somriures, mentre alguns guies els esperaven i els acompanyaven cap als autobusos que els han conduït fins als hotels corresponents.

La companyia ha reservat 1.650 habitacions d’hotel, ocupant-ne un total de 17. També s’han llogat 70 autobusos de gran mida per garantir els desplaçaments. La iniciativa generarà un important impacte econòmic en el sector serveis ja que el president de Tiens, Li Jinyuan, assegura que “no ha escatimat despeses” per assegurar el màxim comfort per als seus convidats. L’empresari s’ha gastat set milions d’euros per portar de vacances els seus treballadors i oferir-los una setmana d’activitats culturals i lúdiques.

Viatge cultural i comercial

Amb una organització molt marcada, aquesta tarda després de dinar els turistes han visitat en diversos torns la Sagrada Família i la Pedrera, on han aprofitat per comprar els records de rigor aprofitant que les botigues han obert avui i gaudir de les obres modernistes. Demà dilluns, un dels grups visitarà el Museu d’Art de Catalunya (MNAC) i dimarts passejaran pel centre de Barcelona sense horaris ni recorreguts establerts, ja que cada grup decidirà sobre la marxa on anar. D’altra banda, també s’han planejat dues visites als centres comercials La Roca Village i la botiga oficial del FC Barcelona.

Segons ha explicat Li Jinyuan, l”objectiu d’aquest viatge és impulsar l’intercanvi cultural internacional, i la història, la cultura i “la magnífica diversitat geogràfica i gastronòmica d’Espanya” fan que sigui el lloc ideal. Li és considerat una de les 30 primeres fortunes de la Xina, estimada en uns 5.000 milions d’euros.

Els treballadors de Tiens van arribar de forma esglaonada dimecres passat a l’aeroport de Barajas en més de 20 vols i la seva agenda va incloure allà visites al Palau Reial de Madrid i a Toledo. També van assistir a un gran esdeveniment divendres amb el lema “Hola Espanya! Hola Tiens!”, on van poder gaudir de diferents activitats gastronòmiques i culturals. Avui han viatjat a Barcelona, on s’hi estaran fins dimarts.