“Tres taules, desangelades, fredes i que no conviden a seure-hi ni a fer-hi un cafè”. Amb aquestes paraules el gerent dels comerciants de l’avinguda Diagonal, Àlex Miró, defineix les terrasses de bars i restaurants que hi ha entre la plaça de Francesc Macià i el passeig de Gràcia. Per revertir la situació i fruit d’un acord a tres bandes entre els comerciants, els restauradors i el Gremi de Restauració, aquesta setmana tenen previst presentar una petició a l’Ajuntament de Barcelona perquè la Diagonal sigui declarada “zona d’excel·lència”.

Distinció reconeguda a la nova ordenança de terrasses

Es tracta d’una distinció reconeguda en la nova ordenança de terrasses prevista per als espais “on les terrasses han de complir amb uns estàndards superiors de qualitat pel que fa al disseny, la integració amb l’entorn i les condicions de manteniment”. El text de la normativa afegeix que la declaració “ha d’estar justificada en les qualitats especials de l’espai que s’hi comprèn, ja sigui per les característiques del vial, l’entorn arquitectònic o la intensitat de l’oferta comercial”. Requisits que, tant els restauradors com els comerciants, consideren que l’avinguda Diagonal compleix.

Terrasses de més qualitat

L’objectiu, segons fonts del Gremi de Restauració, “no és uniformitzar i homogeneïtzar sinó que les terrasses tinguin un mínim de qualitat, deixant espai per a la creativitat”. El que es reclama és “apujar el nivell d’exigència, de qualitat, perquè la Diagonal aspira a ser una altra cosa”, coincideixen a dir també els comerciants.

Els comerciants reivindiquen la Diagonal “com un centre comercial a l’aire lliure, amb botigues i bars i restaurants”. Un espai que pugui acollir “activitats per a la ciutadania”. En aquest sentit, els botiguers han plantejat a l’Ajuntament la possibilitat que la diada de Sant Jordi l’avinguda pugui ser-ne un dels escenaris destacats amb activitats “en la línia del que va passar amb el passeig de Sant Joan, que ara té les parades de novel·la infantil i juvenil”.