El pla de transició cap a la “nova normalitat” del Govern espanyol en plena pandèmia pel coronavirus dicta que les terrasses poden obrir en la fase 1 amb el 50 % de l’aforament habitual i amb una separació de dos metres entre les taules, una novetat que a Barcelona arribarà aquest dilluns, 25 de maig.

Al Poblenou, el Sergi Esteban, del restaurant La Tertúlia, obrirà la terrassa amb només quatre taules, la meitat de les que tenia abans de la crisi: “Això ens permetrà treure de l’ERTO un dels cambrers”. A uns metres de distància, Alban Cambell, del restaurant Green Room, modificarà els horaris actuals per adaptar-se a les franges horàries, “normalment el nostre horari és de tarda, però demà ho farem al migdia”.

Al Poble-sec, els veïns que aquest dissabte passegen per un carrer de Blai sense vida comercial esperen, amb dubtes, si la nova realitat de les terrasses d’aquest carrer, serà millor, o pitjor. L’Enric, que està jubilat, acostuma a passejar per aquest carrer. Diu que calcula el nombre de taules per passar l’estona, i que ha arribat a comptar més de 150 cadires, però que no l’espanta la quantitat: “És bo per a la ciutat, tot i que problemàtic per als veïns”. La Núria, una veïna, dubta de com serà la nova realitat de les terrasses i que sigui possible la distància de dos metres entre les taules, “el carrer s’omple de gent i costa entrar als portals”.

Terrasses amb més espai per garantir la seguretat

La gran majoria d’establiments de restauració de la ciutat podran mantenir o ampliar les taules i cadires que tenien fa més de dos mesos, abans de tancar a causa de la crisi. L’Ajuntament cedeix més espai públic a costa de zones d’aparcament o de treure carrils de circulació. Aquesta mesura beneficia també a bodegues i hotels. A més, el consistori rebaixarà la taxa de terrasses al voltant d’un 75 %, aplicable quan acabi l’estat d’alarma i vigent fins al 31 de desembre.