Llum

A partir d’aquest dimarts la tarifa elèctrica s’encareix un 3%. Però aquest no és l’únic increment que comença a aplicar-se coincidint amb l’inici de 2013.

Aigua

Els barcelonins també notarem a la butxaca l’encariment de l’aigua. L’Àrea Metropolitana va aprovar en l’últim plenari un augment del 18% en la factura de l’aigua. En canvi, el que no varia és el preu del gas natural i de la bombona de butà, que es manté a 16,1 euros.

Transport

Augmenten també les tarifes del transport públic. Pel que fa al metro i el bus, mentre que el bitllet senzill conserva el preu, el que més s’incrementa és el cost de la T10, que passa a valdre 9,80 i el de la T50-30, que a partir de gener costa 39,20 euros, un 4% més que el 2011. Renfe també ha anunciat increments dels títols de transport al voltant d’un 3% tant pel que fa al servei de Rodalies com als Regionals. Per contrarestar-ho, la companyia augmenta del 10 al 20% el descompte que s’aplica en els bitllets d’anada i tornada dels desplaçaments regionals.

Benzina i peatges més cars

Moure’s en transport privat també resulta més car. La desaparició de les exempcions als biocarburants suposa un increment del 0,3% del preu de la benzina. Els peatges de les autopistes de pagament dependents de l’Estat augmenten una mitjana del 2,4%. En el cas de Catalunya, afecta l’AP-7, l’AP-2 i la C-33. Pel que fa als peatges de les vies que són titularitat de la Generalitat, pugen de mitjana un 3,5%, amb l’excepció dels túnels de Vallvidrera, que augmenten un 3,15% i del túnel del Cadí, que baixa un 7,16%.

El Bicing puja un 3%

Una alternativa al transport públic i al vehicle privat és el Bicing. Tot i que el consistori havia plantejat una pujada del 116% del servei, la proposta va ser frontalment rebutjada al plenari municipal. Finalment el govern va anunciar que les tarifes es mantindran fins que no hi hagi una nova proposta. De cara a 2013 el servei s’encareix un 3% en línia amb la inflació.

Altres tarifes d’àmbit municipal que s’apugen són l’entrada al Zoo, el Parc d’Atraccions del Tibidabo o les instal·lacions esportives municipals, que s’eleven al voltant del 3%.