La botiga Cinemascope ―carrer del Torrent de l’Olla, 101― tanca a finals de febrer. El motiu, segons explica el propietari, és un canvi d’hàbits dels clients. Diu que ja no busquen cartells de les pel·lícules, fotos dels actors o postals i que, cada vegada, es coneixen menys els clàssics. Per això, ha decidit abaixar la persiana després de 25 anys entre papers del món del setè art.

“Els clàssics ja no interessen”

Joan Vall va començar amb una parada al Mercat de Sant Antoni especialitzada en cinema. Perquè els clients el poguessin trobar, va obrir una botiga al carrer de Sepúlveda, després es va instal·lar al carrer de la Perla i des de fa uns anys, al Torrent de l’Olla, 101, des d’on s’acomiada. Explica que tanca perquè els hàbits dels clients han canviat i ja no busquen els clàssics: “Un cartell de ‘Vértigo’, un cartell d’algunes coses clàssiques, la gent no sap què és, ja no interessen i és normal”, diu. I fa una reflexió: “Potser he sigut jo que no m’he sabut adaptar a posar coses de sèries i fer una cosa més comercial”. Explica que abans, “quan s’estrenava la pel·lícula d’Almodóvar o de Woody Allen sempre es venia el cartell, com a mínim 15, 20, 25 persones veien a buscar-lo i hem passat d’aquest número a zero”. De fet, recorda que, a Barcelona, hi havia una desena de botigues similars a la seva i, ara, totes han tancat.

25 anys de cinema en paper

En aquest quart de segle, Cinemascope s’ha especialitzat en paper antic, des dels anys 20 fins al 2000, amb cartells, fotografies, postals, programes o guies publicitàries relacionades amb el cinema. Durant 25 anys, en els diferents establiments per on ha passat Cinemascope es podia remenar, ara s’haurà de buscar i comprar per internet. De fet, Joan Vall continuarà amb la venda en línia. “Tenia el fet que tu podies tocar les coses per veure-les i decidir l’estat, si era una cosa dels anys 20 o de l’època dels teus avis, i ara això es perd, perquè ara el que veuràs serà una foto“, assenyala.

Joan Vall no només ven material de cinema, també s’ha posat darrere la càmera i ha dirigit tres llargmetratges. Ha creat un petit temple del cinema en el que creu que el millor que ha passat ha estat la gent que entrava i les tertúlies que s’iniciaven i que l’han acompanyat des de fa 25 anys.