creuers a Barcelona

(ACN/Redacció) La plataforma Stop Creuers ha criticat la “inacció i permissivitat” de l’administració catalana davant la indústria del sector i n’ha reclamat la “desaparició total” el 2025. La plataforma la conformen l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic, Ecologistes en Acció, Zeroport, Stop Creuers Catalunya i la Xarxa per la Justícia Climàtica.

A través d’un comunicat, les organitzacions lamenten la “manca absoluta d’una reacció política efectiva” davant la crisi energètica i l’abisme climàtic i ecològic que es viu. Asseguren que calen mesures “ben radicals” per fer front a la indústria dels creuers.

Volen l’aturada immediata d’ampliacions portuàries

Les entitats també demanen l’aturada immediata de les ampliacions portuàries destinades al trànsit de creuers, la creació d’una taula de seguiment dels plans de reducció de l’activitat de creuers a la ciutat i Tarragona amb participació de l’administració i les entitats socials i ecologistes. També apunten cap a la reconversió del sector turístic de les ciutats i accelerar l’entrada en vigor —abans del 2025— de les àrees de control d’emissions de sofre i nitrogen a la Mediterrània.


L’associació denuncia que els creuers són el mitjà de transport més contaminant per persona i quilòmetre i que Barcelona es troba entre les ciutats més exposades a la contaminació atmosfèrica que provoquen. Afegeixen que aquesta indústria està en mans de multinacionals “que naveguen sota banderes i regulacions de paradisos fiscals” i que, a més, s’aprofiten de “regulacions ambientals laxes”.