Camil Ros ha avisat d’una tardor ‘calenta’, amb un escenari de “grans mobilitzacions” en sectors potents de l’economia. També ha alertat de l’estratègia dels discursos catastrofistes de la CEOE, Foment i alguns partits polítics, que anuncien una recessió a partir del setembre, ja que creu que la intenció és “evitar millores salarials i laborals.” Ho ha fet en roda de premsa aquest matí quan ha valorat l’impacte de la reforma laboral en la contractació.

No hi ha dades que assenyalin una recessió profunda

Camil Ros ha puntualitzat que no totes les opinions conflueixen en l’escenari de recessió profunda. Ha dit que la crisi que ve no és estructural sinó inflacionària i no és comparable amb la del 2008. Una situació, ha dit, que s’ha vist agreujada pel conflicte d’Ucraïna.

La crisi té un major impacte en les famílies

El secretari general de la UGT a Catalunya ha assenyalat que qui està més a prop d’una fallida econòmica i una suspensió de pagaments són moltíssimes famílies.

Qui està més a prop d’una fallida econòmica i una suspensió de pagaments són moltíssimes famílies.
Camil Ros, secretari general de la UGT a Catalunya

Ha afegit que l’euríbor, els preus del gas i l’electricitat a casa, i l’increment del cost de la cistella de la compra, fan necessari posar de nou sobre la taula la necessitat d’incrementar el Salari Mínim Interprofessional (SMI) per sobre dels 1.200 euros. Ja que si no s’augmenten els salaris també baixarà el consum.

Tardor calenta

El secretari general de la UGT a Catalunya ha anunciat grans mobilitzacions aquest octubre si la patronal no accepta un augment fix del 3,5% dels salaris més clàusules per adaptar l’augment conveni per conveni i empresa per empresa. En aquesta protesta mobilitzarien diferents sectors econòmics per fer una major pressió tot i que no ha confirmat quins. Entenen que aquesta xifra és molt assumible.

La reforma laboral ha millorat el mercat laboral

Camil Ros ha valorat l’impacte de la reforma laboral en les contractacions i ha destacat que la contractació indefinida ha passat del 13% al 40% respecte al 2019 (l’últim any abans de la pandèmia). Aquest canvi ha revertit en la baixa del nombre total de contractes perquè molts contractes temporals han passat a indefinits, baixant del 87% al 60% en aquest període.

Aquest ha estat el gran canvi de la reforma laboral, ha conclòs, tot i que a finals d’any voldrien arribar a un 50%-50%. Ha dit també que el fix-discontinu ha pujat molt perquè abans no es feia servir, però tot i que puja un 600 % és només un 9% del total. De tota manera ha dit que estaran vigilants que es faci un bon ús d’aquest model de contractació.