Un centenar de persones han entrat a la seu de Caixa Bank, situada a la plaça de Francesc Macià. Protesten per “l’assetjament immobiliari i els fraus de llei” que, diuen, aquesta entitat “està cometent contra les famílies inquilines” d’alguns pisos propietat de l’empresa. Els participants en la protesta afirmen que no marxaran fins que el banc no es comprometi a negociar un lloguer assequible.

Els sindicats asseguren que l’entitat bancària “incompleix la Llei d’arrendaments urbans, la de contenció de rendes i la de mesures urgents per fer front a l’emergència d’habitatge“. I reclamen “la importància d’una llei d’habitatge lliure de les pressions de la patronal immobiliària“.

En aquest sentit, demanen que la llei “inclogui i faci complir de manera definitiva la regulació de lloguersaprovada pel Parlament de Catalunya i que, a la vegada, “permeti que altres comunitats autònomes puguin implementar la mateixa mesura”.

L’habitatge, bé de mercat?

Els sindicats d’habitatge que han participat en l’acció d’aquest dijous a la tarda conclouen que “la mercantilització i la finançarització de l’habitatge han convertit milers d’immobles que abans eren llars en actius immobiliaris de bancs, fons d’inversió i socimis”.

Ho atribueixen a “la tònica que han seguit els responsables polítics de l’Estat durant l’última dècada“, que, diuen, “han concebut l’habitatge com un bé de mercat“. Aquesta setmana mateix, el Sindicat de Llogateres s’ha mostrat en contra de les exempcions fiscals als grans tenidors.

Resolució ‘cas per cas’

Segons ha avançat el Sindicat de Llogateres després de la protesta, Caixa Bank “s’ha compromès a revisar els casos d’Immocaixa”, que depenen de la immobiliària de Caixa Bank.

En aquest sentit, pronostica que “possiblement els solucionaran” tot i que lamenten que “es resisteixen a fer-ho en una negociació amb el Sindicat de Llogateres, perquè això significaria reconèixer el dret a negociació col·lectiva“.

Cap de setmana de protestes

Aquesta acció s’emmarca en una campanya amb què els col·lectius d’habitatge volen pressionar el Govern espanyol perquè reguli els preus dels lloguers marcant-ne un topall. Denuncien que el PSOE prima més “els interessos de la banca i dels fons d’inversió” enlloc de “legislar en favor de la gent”.

Han convocat una protesta per a aquest dissabte, a les 11 h, al davant de la Delegació del Govern espanyol a Catalunya, al carrer de Mallorca.