El sindicat majoritari a Nissan, USOC, ja ha anunciat que la negociació amb la companyia per al tancament de les plantes a Catalunya serà difícil: “No els ho posarem fàcil”, ha advertit Maria Recuero, secretària general. Segons Recuero, “l’empresa no ha actuat amb lleialtat cap als treballadors”. Per ara, els treballadors seguiran amb la vaga indefinida, ha explicat.

Demanen la implicació de les administracions per recol·locar els treballadors

Les plantes de Catalunya donen feina directa a unes 3.000 persones i a prop de 30.000 de forma indirecta. Per Recuero, l’estratègia passa ara perquè les administracions captin altres companyies automobilístiques perquè produeixen des d’aquí. Alhora també veuen una oportunitat perquè els governs busquin inversió en altres sectors. “No ens neguem a res. Volem que es recol·loquin uns treballadors totalment qualificats”.

“Que torni les ajudes que ha rebut de les administracions”

Una altra demanda que fan els sindicats és que Nissan “torni totes les ajudes que ha rebut de les administracions per produir des de Catalunya”. La sortida de la companyia nipona “ha de tenir un cost”, afirma Recuero.

CCOO considera “imperdonable” el tancament

El sindicat CCOO ha denunciat que el tancament és “imperdonable” i arriba en la pitjor crisi de la història dels últims 80 anys. Calcula que els costos d’aquesta decisió per a Nissan seran de més de 1.000 milions d’euros en indemnitzacions a treballadors, a contractes comercials, costos judicials mercantils i laborals, entre d’altres.

UGT FICA Catalunya lamenta que no hi ha hagut voluntat, de tots els actors implicats, per salvar les plantes i els treballadors de la Zona Franca, Montcada i Sant Andreu de la Barca. Diu que “les relacions laborals entre direcció i comitè d’empresa han estat del tot nul·les”. Demana que “el govern adopti mesures urgents per al sector de l’automoció que permetin mantenir els centenars de milers de llocs de treball que impliquen aquesta indústria”.

En fer-se oficial el tancament de les plantes de producció catalanes aquest dijous, els treballadors de la companyia han sortit al carrers i han iniciat diverses protestes.