Amb l’estat d’alarma per la crisi del coronavirus, el sector turístic ha aturat totalment l’activitat. Uns dels agents afectats són els pisos turístics. Per això, molts propietaris han decidit llogar-los temporalment. De fet, portals d’arrendaments han augmentat el nombre d’anuncis en els darrers dies i ara anuncien lloguers d’habitatges només per a uns mesos.

És legal llogar temporalment pisos turístics?

L’advocada especialista en dret immobiliari Marta Legarreta afirma que és una pràctica legal. Explica que qualsevol arrendador pot escollir entre tres modalitats per llogar el pis: per a un ús inferior a 31 dies, com a residència habitual o per a una temporada. En aquest últim cas, el contracte ha de fer constar aquesta temporalitat.

Lagarreta assegura que molts propietaris de pisos turístics s’han acollit a aquesta opció perquè no poden dur a terme la seva activitat econòmica habitual i han de buscar altres fonts d’ingressos: “Un propietari pot fer un lloguer temporal fins que la situació es regularitzi i després tornar a la seva activitat. Volen guardar-se la possibilitat de fer arrendament turístic perquè té una rendibilitat més alta”. Per exemple, un apartament turístic pot llogar un pis per 100 euros la nit, però si es converteix en un lloguer mensual de 1.000 euros, el propietari només ingressa 33 euros.

A més, Lagarreta afegeix que aquests pisos de lloguer temporal poden servir per a parelles o companys de pis que hagin decidit separar-se durant el confinament i assegura que s’ha de buscar l’estabilitat entre “gestionar les propietats, és a dir, posar el preu que es vulgui en un mercat de lliure competència, i la necessitat d’habitatge”.

El Sindicat de Llogateres denuncia “frau de llei”

El Sindicat de Llogateres celebra que tornin al mercat pisos que es destinaven a activitats turístiques, però assegura que no es poden utilitzar com a habitatge habitual. Àlex Francès, coportaveu de l’entitat, afirma: “Els lloguers temporals no es regulen tant per la duració del contracte sinó per quin ús se’n fa”. Afirma que en aquesta situació no es poden fer lloguers temporals perquè els desplaçaments estan prohibits i defensa que “en el moment que és un pis habitual, no tens un altre habitatge on tornar, és un frau de llei”.

Demanen a l’Ajuntament i la Generalitat que retirin la llicència dels pisos que no s’utilitzin com a apartaments turístics. També que facin inspeccions per detectar aquests casos. Francès assegura que cal posar fi a l’especulació durant aquesta crisi: “Ara que aquest negoci turístic que els donava tants rendiments s’ha enfonsat, busquen continuar enriquint-se i continuar especulant”.

Mentrestant, el govern municipal  ja va anunciar que està estudiant de quina manera pot convertir habitatges d’ús turístic en pisos de lloguer convencional.