Una cinquantena de persones s’han concentrat aquest dilluns a la tarda davant la Casa Orsola convocades pel Sindicat de Llogateres en una assemblea amb la participació dels “blocs en lluita” de la ciutat. El sindicat va fer una crida per reunir representats d’aquells edificis que estan passant per una situació similar a la que travessava el bloc de l’Eixample, que, finalment, ha acabat comprant l’Ajuntament. L’objectiu d’aquesta trobada ha estat compartir experiències i consells per, segons el sindicat, formar “comunitats organitzades i en lluita contra l’especulació per canviar les regles del joc i estendre l’efecte Casa Orsola“.
S’ha triat aquesta data perquè dimarts estava prevista l’execució del segon intent de desnonament de la Casa Orsola. Tot i que la compra de l’edifici per part de l’Ajuntament la va aconseguir frenar, el Sindicat de Llogateres assegura que “Collboni l’ha comprat per pacificar l’onada llogatera”, però asseguren que no s’aturaran. Carme Arcarazo, portaveu del sindicat, sentencia: “Hi haurà centenars de Cases Orsola a Barcelona en peu de guerra, això no va de comprar cases i pacificar conflictes”.
Comunitats unides i en lluita
A l’assemblea s’hi han sumat una quinzena de comunitats amb problemàtiques diferents. Algunes s’han assabentat fa pocs dies de la possible compra del seu edifici, però d’altres ja fa temps que estan “en lluita”. Per exemple, els veïns de vuit edificis de Gràcia que denuncien que un fons voltor ha comprat els pisos on viuen i que no els vol renovar els contractes. El bloc situat al número 14 del carrer de Sant Agustí, a la Vila de Gràcia, també s’ha concentrat davant la Casa Orsola perquè denuncia que a l’edifici hi volen fer coliving. I els veïns del número 15 del carrer de Tapioles, que van aconseguir renovar tots els contractes de lloguer.
Arcarazo ha apuntat: “Si els llogaters ens organitzem i lluitem, podem guanyar i evitar que ens facin fora de casa”. També ha destacat la lluita d’altres blocs fora de Barcelona que han participat en l’assemblea. És el cas de les dues primeres comunitats de veïns que ja s’han sumat a la vaga de lloguers: un grup de 29 famílies d’una promoció de protecció oficial de Salou gestionada per La Caixa i sis famílies del Vendrell també d’una promoció de La Caixa.
Exigeixen una compareixença a Collboni
El Sindicat de Llogateres també ha reaccionat a l’article que ha publicat el diari Ara, i que l’Ajuntament ha desmentit, segons el qual el consistori ha perdonat les multes als promotors que van incomplir la mesura del 30 % de reserva per a habitatge protegit.
Exigeixen una compareixença urgent de l’alcalde, Jaume Collboni, així com la publicació dels informes jurídics que, segons l’Ajuntament, justifiquen l’arxivament dels expedients. També demanen que es recuperin les inspeccions a promocions que estan incomplint la mesura, aturades des de fa més d’un any segons el sindicat, i que es blindi la mesura del 30 % com a imprescindible per ampliar el parc d’habitatge protegit a la ciutat els propers anys.