La pressió del Sindicat de Barri del Poble Sec (SBPS) ha aconseguit, aquest dijous, una rebaixa en el lloguer de la Piedad i en Charli. Són dos figurants, dues estàtues humanes, que treballaven a la Rambla i que, des de l’esclat de la pandèmia, s’han quedat sense la possibilitat de treballar i, per tant, d’obtenir ingressos.

Una cinquantena de persones convocades per l’entitat, entre les quals hi havia membres d’altres sindicats d’habitatge de la ciutat, han irromput a les oficines de la immobiliària que gestiona el pis on viuen la Piedad i en Charli. “No marxarem fins que no s’asseguin a negociar”, ha explicat l’Helena, portaveu del SBPS.

Després d’una hora de concentració davant de l’edifici i a les portes de les oficines, hi ha hagut negociació, que ha durat prop d’una hora i mitja i que ha permès que la immobiliària es comprometi amb la Piedad i en Charli a una quitança del deute acumulat durant el 2020 i una moratòria del 50 % del lloguer des d’aquest 2021, a retornar durant quatre anys a partir del 2022.

Membres del Sindicat i en Charli, a les portes de l’oficina de la immobiliària, abans de la negociació

Segons el Sindicat de Barri del Poble Sec, “es tracta d’una victòria col·lectiva” que se suma a altres, que permeten “evitar que les nostres veïnes hagin de marxar del barri”, conclou la portaveu sindical.

La pandèmia els va deixar “immòbils”

La Piedad explica que ella i la seva parella, en Charli, treballaven com a estàtues humanes a la Rambla, i que “ja feia un temps [abans de la pandèmia] que notàvem que la cosa no rutllava del tot bé”.

Explica que podien fer front a les despeses del lloguer: “Pagàvem 720 euros mensuals, però quan al març [amb l’esclat de la pandèmia] ens vam quedar sense feina, vam demanar una rebaixa del lloguer”.

La immobiliària, assegura, els va oferir una rebaixa del 50 %, “i sobre l’altra meitat, una moratòria [com a deute], que hauríem de pagar a finals de desembre“. Però el contracte va vèncer al novembre, amb la crisi de la covid encara ben viva, i ells no van poder eixugar el deute.

Durant les converses per renovar el contracte, la immobiliària va oferir renovar-lo amb un augment fins als 800 euros mensuals, però posava com a condició que presentessin nòmines, que la parella no tenia en haver perdut la feina. Des de llavors, assegura la Piedad, han seguit pagant “la meitat del lloguer [360 euros] mentre intentàvem negociar la renovació del contracte, sense èxit”.

Però aquest dijous s’ha posat fil a l’agulla “gràcies al Sindicat”, explica emocionada la Piedad, qui encara ha de valorar amb la seva parella, en Charli, si accepten l’oferta proposada per la immobiliària.