El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha fet públic un comunicat en què anuncia que demanarà informació al Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques sobre com està interpretant la llei de l’IVA. Ribó veu contradiccions entre la lectura que s’està fent abans i després del 9 de novembre, quan es va aprovar una modificació de la norma que eximeix del retorn de l’IVA de les subvencions. El defensor del poble creu que el ministeri podria estar actuant de “forma irregular”.

A finals de novembre, algunes entitats culturals com el Teatre Lliure o el MNAC van alertar que la reclamació d’Hisenda perquè abonin l’IVA de les subvencions dels últims anys els aboca en una situació molt delicada i, fins i tot, al tancament.  Davant d’això, el síndic de greuges vol que “les autoritats aclareixin aquest canvi de criteri” que, assegura Ribó, està “absolutament fora de lloc” i és un “autèntic atemptat a la iniciativa cultural”.

Ribó també ha explicat que demanarà informació sobre l’abast territorial d’aquest canvi de criteri, després que alguns mitjans de comunicació hagin explicat que les reclamacions de l’IVA de les subvencions culturals només s’ha produït a Catalunya.