Softmachine és una empresa líder en solucions flexibles para a la gestió de persones. Aquest dimecres va rebre, en mans de l’alcaldessa, Ada Colau, el premi Ciutat de Barcelona per innovar en conciliació i gestió del temps dels treballadors.

Òscar Bermejo, soci i fundador de Softmachine, ha explicat a BTV que a Catalunya “només el 40 % de les empreses apliquen alguna mesura d’aquest tipus, malgrat estar comprovat que incrementen la productivitat”. Afirma que aquest fet és fruit d’una herència cultural molt presencial: “Com més hores ets a la feina és més meritori, però això no és productiu. A partir de cert temps de permanència a la feina el nivell de concentració, dedicació i atenció va caient.”

Softmachine aplica i promou a altres empreses mesures del tipus horaris flexibles, que permetin un horari d’entrada comprès entre les vuit i les 10 del matí en funció de les necessitats de cada treballador. L’horari de descans per dinar també es mou entre les 13 i les 16 h i l’horari per plegar també el decideix el mteix treballador, a partir de les 17 h. A més, Softmachine també disposa d’un pla de vacances flexibles o teletreball.

Bermejo afirma que aquestes mesures permeten un benefici personal, que es coneix com a salari emocional i que repercuteix en la feina i la retroalimenta. Confessa que la seva empresa ha incrementat la productivitat des que les aplica.

L’empresari també ha dit que hi ha estudis que demostren que per molts treballadors “pesa més unes bones condicions laborals que el salari” i que només cal “buscar l’equilibri que beneficiï les dues parts”, el treballador i l’empresa. Ha explicat que també hi ha altres estudis que posen de manifest que a l’estat espanyol es dediquen 232 hores més a la feina que la mitjana europea. Per contra, el nivell productiu és pèssim i només està pitjor la situació a Grècia i Portugal.