(ACN i redacció) La segona mediació entre els treballadors de Nissan i l’empresa per la decisió de tancar les plantes a Catalunya ha acabat sense acord. “No podem començar una negociació seriosa perquè no ens posem d’acord amb l’expedient”, ha afirmat un membre del comitè d’empresa. En línia amb la primera trobada, els empleats han demanat retirar l’ERO per desbloquejar les converses. Per ara, la direcció no preveu aquesta opció i aquest dimarts ha presentat als empleats l’informe d’una auditoria per explicar la decisió de tancar les plantes de la companyia a Catalunya. L’empresa diu estar oberta a negociar “el calendari” però no el tancament, que insisteix que és inevitable.

“L’empresa està disposada a parlar de tot en el marc de la mesa de consultes, incloent-hi temps i calendari”, ha afirmat Nissan en un comunicat després de la reunió. En aquest sentit, la direcció considera que el diàleg s’ha de fer “dins d’aquest procés” per donar “seguretat jurídica tant a l’empresa com als treballadors”. “En cas que aquesta negociació no s’arribi a produir, la companyia seguirà endavant amb el calendari previst d’acord amb els requeriments legals”, ha advertit Nissan.

“No hi ha una solució viable”

En la reunió, Nissan ha presentat l’auditoria, que conclou que “tenint en compte l’excés de capacitat instal·lada de l’Aliança a Europa i la situació de la planta de la Zona Franca (tant pel que es refereix a la seva utilització, per sota del 20 %, com pel descens de la demanda dels models que fabrica), no hi ha una solució viable per a la instal·lació barcelonina”.

Abans de la trobada, prop de 500 empleats s’han concentrat a les portes del Servei de Relacions Laborals a Barcelona per protestar contra la marxa de l’empresa. La reunió ha començat al voltant de dos quarts d’11 del matí i ha tingut lloc una setmana després de la primera mediació, que també va acabar sense acord.

manifestacio nissan sant jaume

Protesta a Sant Jaume

Aquesta tarda, UGT i CCOO de Catalunya han convocat els treballadors de les empreses subcontractades i proveïdors de Nissan a una concentració a la plaça de Sant Jaume per reivindicar el futur de les plantes de l’empresa. Els representants dels treballadors s’han reunit amb el president de la Generalitat, Quim Torra, per parlar de la seva situació. Els sindicats han volgut “traslladar la dimensió real del conflicte” a Torra i “fer una crida a la Generalitat” perquè “estigui al costat dels treballadors”. El secretari general d’Indústria de Catalunya de Comissions Obreres, José Antonio Hernández, ha explicat que “tots som conscients de la importància de les plantes de Nissan, però cal que això es tradueixi en fets”.

reunio torra sindicats nissan

Dimecres, empleats de Nissan viatjaran fins a Madrid per manifestar-se davant del Congrés dels Diputats i fer arribar al Govern espanyol i els grups parlamentaris el rebuig a la decisió de la multinacional de tancar les plantes.