Aeroport de Barcelona el Prat
Arribada dels primers passatgers a l'aeroport de Barcelona el Prat

El sector turístic veu en els tests d’antígens una esperança per reactivar els viatges i les pernoctacions. És per això que reclamen al Govern espanyol la instauració d’aquest tipus de proves ràpides als aeroports d’origen de tot l’estat, així com la seva expansió arreu d’Europa.

El Gremi d’Hotels de Barcelona i Vueling s’han unit juntament amb dues grans associacions d’agències de viatges, ACAVe (Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades) i GEBTA, el principal grup d’agències de viatges de negocis, i defensen els tests d’antígens com a prova diagnòstica vàlida per identificar i evitar exportacions de casos de covid i lluitar contra els contagis. Al·leguen el document presentat per la Comissió Europea fa dues setmanes, en què es recomanava l’extensió dels tests d’antígens, per la seva rapidesa, cosa que permet aïllar els casos de seguida; el seu preu reduït i la capacitat de descartar els casos negatius en un 98,9 %.

 

Amb aquests arguments, demanen que des de Madrid s’instauri aquesta mena de proves a tots els aeroports espanyols i es treballi per aplicar-ho també a la resta de països europeus, com una forma de reactivar un sector econòmic que consideren estratègic, i que fa mesos que es troba molt tocat, el del turisme i els viatges de negocis. Creuen que si, a més, hi ha coordinació a tots els aeroports europeus en la realització d’aquestes proves, es podria aconseguir garantir el principi fonamental de la lliure circulació dins les fronteres de la Unió Europea. “El desplegament d’aquestes proves ràpides als aeroports d’origen de manera harmonitzada a tots els països europeus, començant per Espanya, ajudarà a recuperar la confiança i restaurar en un primer moment la connectivitat aèria que portarà sens dubte a la millora del turisme, així com dels fluxos comercials associats als viatges de negocis i, en conseqüència, a la recuperació econòmica del país”, asseguren en el comunicat conjunt. Un altre factor positiu que veuen en les proves d’antígens en origen és que es podrien evitar o limitar aïllaments i quarantenes al país de destinació.

També defensen que els viatges no són un motor de contagis: “Les darreres dades del Ministeri de Sanitat mostren que des de l’11 de maig fins ara només el 0,3 % dels casos de covid-19 diagnosticats a Espanya han estat importats d’un altre país (tan sols 156 als darrers 7 dies)”.  Tot i això no han entrat en com s’haurien de fer aquestes proves que, segons el mateix document a què fan referència aquestes gran empreses turístiques, les han de fer personal sanitari i de laboratori capacitat per fer la prova i interpretar-la, abans de comunicar-ne els resultats a les autoritats.

No és l’únic sector que aposta pel tests d’antígens per recuperar la normalitat. També ho han fet des dels centres comercials i, de fet, aquestes proves ja s’estan fent a Catalunya en altres sectors, com el sanitari, i en casos, com per exemple, els cribratges massius al campus universitari de la UPC, o els tests d’antígens d’avui als 7.500 treballadors de Mercabarna.