(ACN/redacció) El sector turístic de Barcelona es mostra prudent amb l’arribada progressiva de turistes a la ciutat des que, des de dilluns, poden entrar a Espanya si ja tenen la pauta de vacunació completa. Tant el president del Comitè Executiu de Turisme de Barcelona, Eduard Torres, com el director general del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals, subratllen que, per ara, els visitants seran europeus, però que els mercats emissors més importants són el nord-americà i el britànic, que esperen que el seu govern inclogui Espanya com una destinació segura.

En declaracions a l’ACN, el director del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, admet que hi ha un “optimisme creixent” i avisa: “Barcelona no es pot permetre un altre estiu en blanc”. “És evident que la norma que impera és la prudència, perquè encara estem molt lluny del volum de visitants que la ciutat necessita per subsistir”, assenyala Pallarols, que troba a faltar per part de les administracions que la ciutat sigui més “molt més lluitadora” per atraure els viatgers. El representant del Gremi recorda que encara hi ha una Barcelona que va a “dues velocitats”, amb una “zona zero”, on la mobilitat dels turistes és “essencial”.

Amb tot, considera que l’escenari que s’obre d’ara endavant és “bastant positiu”, però adverteix que les empreses han de ser prudents si la presència de turistes “continua sent minsa”. “Hi ha una part de la restauració que ha de pensar molt bé si obrir, perquè implica una multiplicació de la despesa i, si no hi ha públic suficient, pot agreujar la ja greu situació de moltes empreses”, afegeix.

Un 20 % de les pernoctacions en hotels

Qui encara té també una activitat molt per sota de l’habitual són els hotels. Tal com recorda el director general del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals, només quatre de cada 10 hotels estan oberts a Barcelona. “Activitat hotelera, fins a dia d’avui, no n’hi ha hagut”, resumeix.

Pensant en aquest estiu, Casals admet que és “una mica complicat” fer previsions, però pronostica que es podrà obrir fins a un 60 o un 65 % de la planta hotelera, amb una ocupació del 35 %. “Amb la totalitat dels hotels oberts, parlaríem d’un 20 % respecte de les pernoctacions a què estem acostumats“, calcula. Traduït en xifres absolutes, seran entre 12.000 i 15.000 persones aquest estiu davant les 60.000 d’un any sense pandèmia amb un 85 o un 90 % d’ocupació.